Vijesti

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Republikom Italijom za 2023. godinu

17.5.2023

Predstavnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Italije su u srijedu, 17. maja 2023. godine u Sarajevu, potpisali Plan bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Italije za 2023. godinu.

U Domu Oružanih snaga BiH, delegaciju MO BiH predvodila je šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju Senka Zeljaja, dok su na čelu italijanske strane bili ambasador Republike Italije u BiH Nj.E. Marco di Ruzza, šef Odjela za međunarodnu saradnju Generalštaba  Oružanih snaga R. Italije brigadir Mattia Zuzzi i italijanski vojni ataše u BiH brigadir Stefano Giribono. Plan bilateralne vojne saradnje BiH i Republike Italije za ovu godinu obuhvata 12 aktivnosti na različitim nivoima ministarstava odbrane i oružanih snaga dvije zemlje.

Nakon samog potpisivanja plana za ovu godinu, delegacije su obavile i službene bilateralne razgovore na ekspertskom nivou. Razgovarano je o školovanju kadeta OS BiH u Republici Italiji, sa naglaskom na letačku obuku i školovanje kontrolora letenja te pomoći u obuci pilota helikoptera OS BiH na helikopterima proizvođača Bell.

Razgovarano je i o opremanju i obuci ekipa za traganje i spašavanje, ali i školovanju personala u kriminalističkim taktikama i tehnikama, koje se provode u istražnim postupcima. 


Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail:
info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA