Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio ambasadora UK u BiH Nj.E. Reillyja

17.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u srijedu 17. maja 2023. godine, u službenu je posjetu primio ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Nj.E. Juliana Reillya.

Sagovornici su razgovarali o daljnjem proširenju međusobne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, koja je inače ocijenjena izuzetno uspješnom. Ministar Helez je zahvalio ambasadoru Reillyju na dugogodišnjoj pomoći koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža razvoju Oružanih snaga BiH i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu. On se posebno osvrnuo na projekte jačanja odbrambenih kapaciteta, školovanja oficirskog kadra, poboljšanja uslova života i rada na poligonima i kasarnama, podizanju nivoa obuke, promoviranju vojnog poziva i ravnopravnosti spolova u MO i OS BiH.

Sastanak je iskorišten i za prvo upoznavanje ministra Heleza sa novoimenovanim vojnim atašeom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH pukovnikom Edwardom Taylorom. Ambasador Reilly je naglasio kako je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno dalje razvijati saradnju sa MO i OS BiH u svim krajevima Bosne i Hercegovine, na dobrobit cijelog stanovništva koje u njoj živi.

Ministar Helez je ambasadoru Reillyju posebno istakao odlične međuljudske odnose u Oružanim snagama BiH, na šta je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva konstatirao da takve primjere zajedništva treba gajiti i dalje razvijati u svim aspektima života u BiH.

Sastanku su prisustvovali i šefica personala Britanske ambasade u BiH Ediba Bakira Trbonja-Kapić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba. 

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA