Vijesti

Konferencija načelnika odbrane balkanskih zemalja B9 u Sofiji

22.5.2023

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović prisustvovao je 16. konferenciji načelnika odbrane balkanskih država o vojnoj saradnji, koja je održana 18. maja 2023. u Sofiji, Republika Bugarska.

Konferenciju je otvorio načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Bugarske admiral Emil Eftimov, a otvorenju su prisustvovali predsjednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Bugarske Rumen Radev i ministar odbrane Dimitar Stoyanov.

Načelnici odbrane balkanskih zemalja u zajedničkoj izjavi su istakli opredijeljenost za razvojem partnerstava u duhu transparentnosti, međusobne otvorenosti, bez prejudiciranja specifičnosti sigurnosne i odbrambene politike članica inicijative.

Na konferenciji su učestvovali načelnici odbrane zemalja članica inicijative: Albanija, Bosnа i Hercegovina, Grčka, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora, kao i zemlje posmatrači Slovenija i Hrvatska, te predsjedavajući Vojnog komiteta Evropske unije general Robert Brieger i zamjenik komandanta Zajedničke komande NATO snaga u Napulju generalpukovnik Stephen Kelsey.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA