Vijesti

Menadžment MO BiH primio ministra oružanih snaga UK Jamesa Heappeya

22.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u ponedjeljak, 22. maja 2023. godine u službenu je posjetu primio ministra za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Jamesa Heappeya.

Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=7aZECiMpPtc

Ministar Heappey se nalazi u službenoj posjeti BiH, a u visokoj delegaciji Ujedinjenog Kraljevstva bili su i ambasador UK u BiH Nj.E. Julian Reilly i vojni ataše UK u BiH pukovnik Edward Taylor. Na sastanku je razgovarano o međusobnoj vojnoj saradnji, ali i sigurnosnim izazovima u regiji i Evropi.

Ministar Helez je zahvalio kolegi Heappeyu na pomoći koju Vlada UK dugo godina pruža razvoju Oružanih snaga BiH, kao i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu. Istakao  je značaj projekata jačanja odbrambenih kapaciteta, školovanja oficirskog kadra, poboljšanja uslova života i rada na poligonima i kasarnama, podizanju nivoa obuke i promoviranju ravnopravnosti spolova u OS BiH.

„Oružane snage BiH su jedna od najbolje integriranih institucija u našoj zemlji, i drago nam je da uvijek možemo računati na podršku tako značajnog partnera kakvo je Ujedinjeno Kraljevstvo. Za stabilnost BiH bitno nam je i da cjelokupni odnosi u regiji budu na visini te mi je drago da zajedno radimo i u tom smjeru“, rekao je tim povodom ministar Helez.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Galić u svom je obraćanju zahvalio gostima na kontinuiranoj pomoći razvoju OS BiH te konstatirao da UK uvijek brzo realizira ono što je najpotrebnije za BiH.


Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Goganović, istakao je značaj kojeg UK ima kao jedna od svjetskih sila te zahvalio za dugogodišnja ulaganja u BiH. Konstatirao je da su razlike u BiH u stvari bogatstvo za zemlju te da politička rješenja uvijek treba tražiti u stalnom međusobnom dijalogu. On je iznio stav da sankcije koje je Vlada UK nametnula prema nekim zvaničnicima u BiH ne doprinose tom dijalogu.

Ministar Heappey je istakao da Vlada UK sa BiH dijeli zabrinutost za sigurnosna pitanja u regiji te da rješenje za stabilnost vidi u euroatlantskim integracijama.

„U tom pogledu, nismo mi ti koji donose rješenja. Naša saradnja uvijek zavisi od postavki koje uspostavi sama zemlja s kojom sarađujemo. Ako je cilj suverenost zemlje, mi ćemo uvijek podržati institucije koje to omogućuju“, zaključio je ministar Heappey. 

Sastanku u MO BiH su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i ostali saradnici.          

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

14 FOTO GALERIJA