Vijesti

U Briselu sastanak o paketu pomoći za BiH

23.5.2023

Šef Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO i vojni predstavnik BiH pri EU, brigadir Edin Fako, susreo se 22. maja 2023. godine sa vojnim predstavnikom Kraljevine Danske pri NATO generalpukovnikom Maksom Nilsenom (Max Nielsen). Glavna tema sastanka bila je paket pomoći Bosni i Hercegovini u sklopu NATO programa Izgradnje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta (DCB).

General Nilsen izrazio je posvećenost Danske ovoj inicijativi i ubjeđenje da će Danska nastaviti da podržava i proširuje navedeni program.

S obzirom na to da generalpukovnik Nilsen u junu 2023. godine preuzima dužnost komandanta NATO odbrambenog koledža (NDC) u Rimu, brigadir Fako iskoristio je priliku da mu čestita na postavljenju i poželi uspjeh u nastavku karijere. Vojni predstavnik BiH iskazao je uvjeravanje da će BiH nastaviti dobre odnose sa NDC-em, sa posebnim fokusom na proširenje saradnje kroz univerzitete u BiH, kao i organizaciju zajedničkih događaja edukativnog karaktera u BiH. Osim toga, dogovorena je i posjeta NDC-a Bosni i Hercegovini ove godine.

Info – Vojni dio Misije BiH pri NATO