Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez otvorio moderniziranu oružarnicu u Butilama

23.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i komandanticom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Pamelom McGahа, u utorak 23. maja 2023. godine u Glavnoj logističkoj bazi OS BiH u Butilama otvorio je moderniziranu oružarnicu, prema kojoj će se modernizirati i ostali objekti za čuvanje streljačkog naoružanja OS BiH.

Događaju su prisustvovali i komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Marko Stojčić, komandant Komande logistike OS BiH brigadir Ernes Heleg i ostale zvanice.

Oružarnica u kasarni OS BiH „Butila“, u kojoj se čuva streljačko naoružanje i pripadajuća municija, modernizirana je po visokim međunarodnim sigurnosnim standardima zaštite nivoa RC-3. Radi se o pilot projektu koji će služiti kao ogledni model prema kojem će, uz podršku  NATO Trust fonda, biti modernizirane preostale prostorije za smještaj naoružanja i municije na perspektivnim lokacijama OS BiH. MO BiH je za pilot projekat modernizacije oružarnice u Butilama izdvojilo oko 52.000 konvertibilnih maraka, a radovi su okončani prije roka.

„BiH sa svojim vojnim kapacitetima i ograničenim resursima teži da svoje odbrambene potencijale integrira u globalni sistem kolektivne sigurnosti. Realizacijom ovog projekta OS BiH prihvataju NATO-ove i međunarodne standarde skladištenja naoružanja i municije, čime se također dokazuje naša opredjeljenost za saradnju sa NATO-om“, rekao je tim povodom ministar Helez.

U svom obraćanju, general Mašović je konstatirao da se povećanjem stepena sigurnosti u vojnim objektima doprinosi sprečavanju proliferacije streljačkog i lakog naoružanja te time povećava nivo sigurnosti na cijeloj teritoriji BiH.

General McGaha je naglasila da će NATO pomoći moderniziranje i dodatno opremanje još oko 40 prostorija za skladištenje streljačkog naoružanja, čime NATO pomaže očuvanje sigurnosti za sve građane ove zemlje.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA