Vijesti

Ministar Helez u Crnoj Gori: „Držimo se Zapada i euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine“

24.5.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez sastao se 24. maja 2023. godine sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem i ministrom unutrašnjih poslova i rukovodiocem Ministarstva odbrane Crne Gore Filipom Adžićem.

Tokom sastanka zajednički je konstatirano da su odnosi dvije zemlje prijateljski i ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u Evropsku uniju.

Regionalna stabilnost i rješavanje otvorenih regionalnih pitanja bile su u fokusu razgovora, gdje je naglašeno da će zatvaranje ovih tema stvoriti prostor za ekonomiju, investicije, regionalni razvoj i turizam.

Ministar Helez se zahvalio Crnoj Gori na podršci kada su u pitanju evropske i euroatlantske integracije i predložio unapređenje saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti i mogućnost korištenja vojnih poligona BiH od strane crnogorskih vojnika.

U razgovorima je istaknuta izvanredna saradnja u okviru brojnih regionalnih inicijativa i potreba tješnje međusobne saradnje na projektima korisnim za obje zemlje, za cijeli region i na korist građana i Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sagovornici su se složili da je jedina ispravna orijentacija naših država evropski i euroatlantski put, te da se zarad bolje budućnosti i  perspektive naše mladosti, naših naroda i građana trebaju donositi ispravne odluke i održiva rješenja.

„Mi političari trebamo gledati gdje idu mladi iz BiH  i vidimo idu na Zapad i zato se i mi trebamo držati Zapada i euroatlantskog puta BiH“, istakao je ministar Helez tokom sastanka dviju delegacija.

Premijer Abazović je naglasio da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske države, čija međusobna saradnja i dobrosusjedski odnosi nemaju alternativu.

Abazović je istakao da Bosni i Hercegovini želi postizanje šireg društvenog konsenzusa oko brojnih pitanja i da u pozitivnoj atmosferi i dijalogu, bez tenzija i teških riječi iznađe rješenja koja su održiva.

Ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva odbrane Filip Adžić istakao je zadovoljstvo zbog posjete delegacije Bosne i Hercegovine, ističući važnost regionalne stabilnosti i njegovanja dobre saradnje na Zapadnom Balkanu. Adžić je čestitao Bosni i Hercegovini na postignutom na putu evropskih integracija, dodajući da u tome imaju bezrezervnu podršku Crne Gore i da dvije države streme istom cilju.

Ministar odbrane i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara  Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa delegacijom sutra nastavlja program posjete Crnoj Gori učešćem na  sastanku MMF-a u Tivtu u statusu guvernera za BiH.

Sastanku sa visokom delegacijom Crne Gore su pored ministra Heleza učestvovali i ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić, šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba, gospođa Irena Leko iz Sektora za međunarodnu saradnju i major Dejan Vlačo.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA