Vijesti

Brigada ZS i PZO provodi aktivnosti na zanavljanju deficitarnog letačkog kadra

29.5.2023

Nakon završetka letačke obuke u civilnoj školi letenja u Bosni i Hercegovini i sticanja dozvole PPL (A), mladi piloti OS BiH su uspješno završili teoretsku obuku i počeli sa praktičnom letačkom obukom na helikopteru UH-1H koji se nalazi u operativnoj upotrebi Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane. Prvi let sa tri mlada pilota realiziran je 25. maja 2023. godine u 2. helikopterskom skvadronu, na letjelištu Rajlovac i trening zonama OS BiH.

Radi se o jedinstvenom projektu školovanja pilota OS BiH uz angažman domaćih civilnih i vojnih kapaciteta, angažirajući certificirane organizacije za osposobljavanje letačkog osoblja.

Mlade pilote očekuje izazovan period koji se sastoji od kvalifikacijske i misijske obuke u trajanju od 90 letačkih sati, nakon čega počinje njihov profesionalni letački angažman u helikopterskim jedinicama Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Instruktori letenja, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona, ističu kako je pred njima izazovan i zahtjevan zadatak te da će se pridržavati svih propisanih procedura i standarda vezanih za izvršenje letačke obuke. U narednom periodu očekuje se početak letačke obuke tri mlada pilota iz sastava 1. helikopterskog skvadrona ZS i PZO.

Info – ZŠ OS BiH

3 FOTO GALERIJA