Vijesti

Radionica o zaštiti integriteta OS BiH kroz odgovornu upotrebu društvenih medija

1.6.2023

U organizaciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, u Konjicu je od 31. maja do 1. juna 2023. održana radionica na temu „Zaštita integriteta Oružanih snaga BiH kroz odgovornu upotrebu društvenih medija od strane pripadnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH“, s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi o odgovornoj upotrebi društvenih medija.

Radionici, kojom je rukovodio generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, prisustvovao je i šef Misije OSCE-a u BiH Nj.E. Brian Aggeler, a učesnici iste su bili predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, sigurnosnih agencija u BiH, entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, akademske zajednice, Misije OSCE u BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH.

Kroz panel diskusije učesnici su imali priliku razgovarati o odgovornoj upotrebi društvenih medija, te su razmijenjena mišljenja, najbolje prakse i primjeri iz stvarnog života u digitalnom dobu, sa fokusom na specifične teme ponašanja na društvenim mrežama, internetsku regulativu, privatnost, sigurnost, rukovanje osjetljivim informacijama, suočavanje sa dezinformacijama, te održavanje profesionalnog ponašanja na društvenim mrežama.

U svom izlaganju generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić je naglasio da razmjena iskustava i dobrih praksi o odgovornoj upotrebi društvenih medija za sve učesnike radionice, koji se bave kako odnosima s javnošću u svojim institucijama tako i zaštitom integriteta u odbrambenom resoru, na svojevrstan način doprinose da se unaprijede postojeća rješenja na zaštiti ugleda i integriteta OS BiH. Također je ohrabrio sve učesnike radionice da implementiraju odgovorne prakse društvenih medija u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Šef Misije OSCE-a u BiH Nj.E. Brian Aggeler je ukazao na važnost razgovora o poštivanju standarda i etike u javnom prostoru, koji mogu značajno uticati na integritet institucija. Također je ukazao na značaj Generalnog inspektorata MO BiH koji, kako je rekao, ima veliku ulogu u jačanju integriteta u odbrambenom resoru.

Dvodnevna radionica je rezultirala definiranjem smjernica i preporuka u cilju jačanja pravilne i odgovorne upotrebe društvenih medija.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685, 
e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA