Vijesti

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju Oružanih snaga SR Njemačke

9.6.2023

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je u petak 9. juna 2023. godine raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke.

Video prilog: potporučnik Meho Muratović o svom iskustvu na Vojnoj akademiji u SR Njemačkoj https://youtu.be/R8aek2jvvRc

Na njemačku vojnu akademiju će se primiti dva kandidata iz Bosne i Hercegovine, i to jedan za oficira specijalnosti brdske pješadije i jedan za oficira specijalnosti artiljerije. Školovanje traje četiri godine, a na prvoj godini će kadeti i kadetkinje usavršavati njemački jezik.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu ili koji trenutno pohađaju IV razred srednje škole, s najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 30. 9. 2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.

Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT - minimalno 60 bodova), njemačkog jezika (nivo A2 prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru – CEFR), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet) i dobra fizička pripremljenost. Detaljni uslovi konkursa objavljeni su na službenoj veb-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi (shorturl.at/bpDEU) i Postani pripadnik OS BiH (shorturl.at/dy014). Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na e-mail adresu: kadet@mod.gov.ba.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba