Vijesti

General Jeleč na Konferenciji načelnika glavnih štabova Balkanskih zemalja u Tirani

23.5.2013

Vršilac dužnosti načelnika ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč sa delegacijom OS BiH učestvovao je na 7. konferenciji načelnika GŠ zemalja Balkana (B9), koja je održana od 21. do 23. maja 2013. godine u Tirani, Albanija.

Konferencija načelnika glavnih štabova Balkanskih zemalja je važna inicijativa za jačanje vojne saradnje u regiji, a zemlje članice ove inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Pored predstavnika ovih zemalja, kao gosti konferencije u Tirani učestvovali su predstavnici Vojnog odbora NATO-a i Vojnog komiteta Evropske unije, kao i zamjenici načelnika glavnih štabova oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

Održavanje ovakve konferencije potvrđuje značaj regionalne vojne saradnje i dobrosusjedskih odnosa između balkanskih zemalja, radi održavanja i jačanja stabilnog sigurnosnog okruženja u regiji i Evropi.

Konferenciju je otvorio načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Albanije general-major Džemal Đunkši, a učesnicima se obratio i predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani.

Cilj ove konferencije bio je unapređenje vojne saradnje zemalja Balkana s težištem na zajedničkoj edukaciji, treninzima i vježbama različitog nivoa i karaktera, kao i zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji u regionu.

Obzirom da Bosna i Hercegovina preuzima presjedanje B9 od Albanije u 2014. godini, delegacija OS BiH je tokom konferencije prezentirala viziju, postignuća i izazove koje predstoje pred članicama B9 u narednom periodu.

Nakon izlaganja potpisana je zajednička Izjava o podržavanju nastavka aktivnosti po inicijativi B9, a načelnik GŠ Crne Gore iznio je interesovanje Crne Gore da bude presjedatelj B9 2015.godine.

Na marginama konferencije general-major Anto Jeleč održao je niz bilateralnih sastanaka sa načelnicima OS Makedonije i OS Rumunije na kojima se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji i inicijativama za buduće aktivnosti na polju bilateralne saradnje sa pomenutim zemljama.  

Info:ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA