Vijesti

Svečano obilježena Krsna slava vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH

12.11.2014

Na praznik Svetog ispovjednika Varnave Hvostanskog, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, 12.11.2014. godine, svečano je obilježena Krsna slava vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Proslava je počela služenjem Svete Arhijerejske Liturgije, kojom je predsjedao Njegovo Preosveštenstvo, episkop bihaćko-petrovački, G. G. Atanasije, predstavnik Srpske pravoslavne crkve pri Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, uz sasluženje vojnih i sveštenika Mitropolije dabrobosanske.

Na Svetoj Liturgiji, vladika Atanasije je proizveo nastojatelja Ureda pravoslavnog dušebrižništva, jereja Milorada Milinkovića, u čin protojereja, za iskazani trud na uređenju duhovnog života pravoslavnih pripadnika MO i OS BiH, od početka njegovog svešteničkog služenja kao brigadnog sveštenika, a kasnije i kao rukovodioca Pravoslavne vjerske službe u MO BiH.

U prigodnoj besjedi, Preosvećeni vladika je ukazao da su se jevanđeoske riječi da se ne "užiže svjetiljka i meće pod sud nego na svijećnjak, te svijetli svima koji su u kući" (Mt. 5,15) potpuno ispunile na Svetom Varnavi Hvostanskom, koji je bio skroman i povučen, ali kao sasud Božije blagodati, bio je istinski svjetlonosac, i nije mogao biti zaboravljen ni od Boga ni od ljudi. Zato ga je Gospod proslavio, postavivši ga na svijećnjak crkve da svima svijetli svojim primjerom. Neustrašivo je svjedočio Hrista ne samo u doba mira, nego i u vihoru rata i u poratnom periodu, kada je na površinu izbila bezbožna i neznabožna ideologija, koja je proganjala Crkvu Hristovu, kao kakva višeglava aždaja. I toj višeglavoj aždaji hrabro se suprotstavio ovaj sveti ugodnik Božiji, nepravedno osuđivan na robiju i interniran, da bi na kraju bio umrtvljen tijelom, budući otrovan. Ali, nije se plašio onih koji ubijaju tijelo, a duši ne mogu nauditi. Zato je i prešao u naručje Božije, postradavši za Hrista, i smireno pretrpjevši do kraja terete i iskušenja koja je imao od đavola preko tadašnjih zvaničnih vlasti i tajne policije“. Episkop Atanasije je na kraju besjede poželio da nam Gospod da duhovnoga vida, da jasno vidimo kuda nas upućuje svijetli primjer Svetoga vladike Varnave, a to nije mračno bespuće nečistote i bezbožnosti, nego svijetla radost Crkve Hristove, u miru i istini, i ljubavi jednih prema drugima.

Nakon Svete Liturgije i ugošćenja u porti i crkvenoj sali, koje su, kao izuzetni domaćini, pripremili sveštenici Hrama Svetog Vasilija, uslijedio je svečani slavski ručak u lokalnom restoranu.

Proslavi Krsne slave vojnih sveštenika prisustvovale su visoke zvanice iz političkog, vojnog i vojno-diplomatskog kora, kao i druga braća i sestre vojnici i oficiri sa kojima vojni sveštenici svakodnevno rade i sarađuju.

Info-Ured pravoslavnog dušebrižništva

 


8 FOTO GALERIJA