Vijesti

Svečano predstavljen peti Javni konkurs za prijem kandidata za oficirsku službu u OS BiH

4.9.2017

Svečana promocija otvaranja petog Javnog konkursa za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira OS BiH održana je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu 04. 09. 2017. godine.

Konkurs je raspisalo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i bit će otvoren do 04. oktobra 2017. godine. Šansu za zaposlenje ovom prilikom će dobiti 68 fakultetski obrazovanih mladih kandidata iz BiH, djevojaka i mladića koji neće imati više od 27 godina na dan 01. 01. 2019. godine.

„Pozivam i ohrabrujem sve mladiće i djevojke, koji žele časno služiti Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane BiH, i dovesti Bosnu i Hercegovinu u evropsku porodicu, bilo da se radi o EU ili NATO-u, da se jave na ovaj javni konkurs. S pozicije ministrice odbrane mogu sigurno garantirati da vam ne treba nikakva protekcija. Omogućili smo takve uslove da svi imaju jednake mogućnosti i da će samo oni koji zbilja prođu selekciju biti primljeni“, kazala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u svom obraćanju.      

Nakon obraćanja, premijerno su prikazani promotivni spotovi te video izjave mladih oficira  koji su kroz prethodne konkurse dobili zaposlenje i ostvarili izvrsne rezultate u OS BiH. Jedna od kandidatkinja na konkursu prije nekoliko godina bila je Dejana Radić, danas potporučnica na čelu Voda borbene podrške 3. pješadijskog bataljona u Bijeljini. 

“U Oružanim snagama ima mjesta i za one koji se bave sportom, muzikom, ekonomijom, pravom ili bilo kojim drugim zanimanjem. Smatram da posao u Oružanim snagama pruža svim mladim ljudima odličnu priliku za njihov lični i profesionalni napredak”, kazala je Dejana Radić.

Nakon što se prijave na konkurs, kandidati prolaze kroz tri faze testiranja i provjera. Prva faza obuhvata test znanja engleskog jezika i provjeru fizičke spremnosti. Nakon savladane prve faze, najuspješniji kandidati pristupaju drugoj fazi testiranja koja obuhvata: testiranje fizičke spremnosti i izdržljivosti po „biip“ testu, psihometrijski test, rješavanje komandnih zadataka bez vođe, vježbe planiranja, grupnu raspravu, pisanje eseja, testiranje prezentacijskih sposobnosti, prelazak poligona s pojedinačnim preprekama, rješavanje komandnih zadataka s vođom i završnu ekipnu trku. Nakon uspješno savladane druge faze, pristupa se trećoj fazi koju čine ljekarski pregled i sigurnosna provjera svakog kandidata.

Testiranja kandidata izvode se anonimno, a rezultati testova pohranjuju u bazu podataka koja ne dozvoljava naknadne intervencije. Prije testiranja kandidatima se oduzimaju lični dokumenti i sredstva komunikacije te im se dodjeljuje broj i boja tima. Instruktori koji obavljaju ocjenjivanje svakodnevno se smjenjuju, nemaju tekstualnih oznaka na uniformama, a u procesu testiranja kandidata koriste isključivo njegov broj i boju. Po prijemu u oficirski kor OS BiH slijede daljnja intenzivna stručno-specijalistička usavršavanja u BiH i inostranstvu.

Konkurs je objavljen na službenoj web stranici Ministarstva odbrane BiH www.mod.gov.ba, gdje se mogu pronaći svi uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati, kao i način prijavljivanja.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA