Vijesti

Ministarstvo odbrane BiH domaćin regionalne konferencije za odnose s javnošću

15.10.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u utorak 15. oktobra 2019. godine otvorila je dvodnevnu Regionalnu konferenciju "Mediji i odbrana", koju Ured za odnose s javnošću MO BiH u saradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini i NATO štabom u Sarajevu organizira u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Učesnici konferencije su predstavnici službi za odnose s javnošću iz ministarstava odbrane Kraljevine Norveške, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, predstavnici NATO-a iz Brisela, nevladinih organizacija u BiH, te predstavnici medija iz zemalja regije i Bosne i Hercegovine. Cilj regionalne konferencije "Mediji i odbrana" je međusobna razmjena iskustava i najboljih praksi saradnje odbrambenog resora sa medijima, iznalaženje najboljih rješenja za unapređenje regionalne saradnje u skladu sa savremenim dostignućima kroz teme koje se tiču oblasti evroatlantskih integracija i odnosa s javnošću te medijske promocije vojnog poziva.

Otvaranju konferencije su pored ministrice odbrane BiH Marine Pendeš prisustvovali komandantica NATO štaba Sarajevo Marti J. Bissell, mađarski ambasador u BiH Nj.E. Krisztián Pósa, te predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Parlamentarne skupštine BiH, EUFOR-a i Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC).

Ministrica Pendeš je u svom obraćanju naglasila svoje puno opredjeljenje, kao ministrice odbrane BiH, za poduzimanje svih potrebnih radnji za nastavak progresa na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, te u tom smislu istakla napredak u svim preuzetim obavezama poput knjiženja perspektivne vojne imovine, učešće operacijama podrške miru, civilno-vojnoj saradnji te uništavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

„Ministarstvo odbrane BiH pozdravlja sve one aktivnosti medija, javnosti i civilnog društva koje svojim transparentnim djelovanjem doprinose jačanju civilnog nadzora nad odbrambenim sektorom, profesionalizaciji Oružanih snaga, jačanju vladavine prava i izgradnji mira,“ kazala je ministrica Pendeš. Istakla je otvorenost Ministarstva odbrane BiH za pristup i razgovor sa medijima što se potvrđuje kontinuiranom komunikacijom sa javnošću i dodala: „Nastojimo biti kredibilna i transparentna institucija na usluzi našim građanima svakodnevno ipunjavajući naše zakonske zadatke, stoga, saradnja institucija odbrane i medija treba biti u funkciji izgradnje stabilnog i sigurnog društva zasnovanog na međusobnom povjerenju.“

Na važnost regionalne konferencije na temu „Mediji i odbrana“ u svojim obraćanjima ukazali su i savjetnik za odbranu pri Ambasadi Kraljevine Norveške Geir Myrseth, mađarski ambasador Nj. E. Krisztián Pósa i komandantica NATO štaba Sarajevo Marti J. Bissell.

Regionalna konferencija "Mediji i odbrana" završava sutra, panelom na kojem učestvuju novinari iz BiH i zemalja regije.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA