Ured katoličkog dušobrižništva

Pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na molitvenom pohodu Bobovcu „Molitva za Domovinu“

22.10.2018

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić, predvodili su danas, 20. oktobra 2018. godine katolike pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na njihovom petnaestom vojno-redarstvenom molitvenom pohodu „Molitva za Domovinu“ na Bobovcu.

Pored katolika pripadnika MO i OS BiH te policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nivoima, u molitvenom pohodu su, između ostalih, učestvovali i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, delegacija Oružanih snaga Republike Hrvatske koju je predvodio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, kao i vojni atašei u BiH iz SAD, Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

 

Molitveni pohod „Molitva za domovinu“ započeo je molitvenom procesijom hodočasnika od rijeke Bukovice do Bobovca, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metroplit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

 

Mons. Tomo Vukšić je u svojoj  prigodnoj propovijedi, između ostalog, istakao: Došli smo ovdje da se sjećamo i da se molimo. Stjepan i Katarina nose dovoljno simbolike. Sjećanje je naša obveza prema prošlosti. Ovdje smo u molitvi, da molimo za sve segmente našeg društva...“

 

Vrhbosanska nadbiskupija organizator je ovog tradicionalnog hodočašća, koje se organizira već sedamnaesti put, a na inicijativu kardinala Vinka Puljića u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. okotobar 1478. godine, a s ciljem ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

26 FOTO GALERIJA