Ured vojnog muftije

31. Međunarodna konferencija rukovodilaca vojnih vjerskih službi

28.1.2020

U periodu od 27. do 31. januara 2020. godine, u Berlinu (Njemačka) održava se 31. po redu Međunarodna konferencija rukovodilaca vojnih vjerskih službi. Radna tema Konferencije je „Savremeni pristup – tradicija pravednog rata – koncept pravednog mira u modernim vremenima. Trenutni izazovi za vjerske službenike u vojsci“.

Na konferecniji, koju je 27. januara svečano otvorio gradonačelnik Berlina Michael Müller, prisustvuje 107 predstavnika iz 36 država, a Vjersku službu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine predstavljaju Hadis-ef. Pašalić, vojni muftija, protojerej Milorad Milinković, nastojatelj Ureda pravoslavnog dušebrižništva, don Željko Čuturić, glavni kapelan Oružanih snaga BiH, te stručni savjetnici u uredima vjerske službe u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine: Muhamed Okić, Josip Tadić i Tomislav Pajević.

Sa edukativnog aspekta, konferencija predstavlja izuzetnu priliku da se delegati na jednom mjestu upoznaju sa savremenim metodama, mogućnostima i perspektivama djelovanja vjerske službe u oružanim snagama.

Pored edukativnog dijela, delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine će iskoristiti priliku da aktivnim učešćem na konferenciji na najbolji način promoviše Vjersku službu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a cijeli događaj će zasigurno biti jedno bogato iskustvo za još uspješniju organizaciju vjerskog života u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Info – Ured Vojnog muftije

3 FOTO GALERIJA