Edukacija

Pripadnik OS BiH uspješno završio napredni kurs za oficire artiljerije u Školi poljske artiljerije vojske SAD

8.9.2023

Pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine potporučnik Mirza Botić uspješno je završio Napredni kurs za oficire artiljerije „Captains Career Course“, klasa 03-23, koji se u periodu od 17.03. - 07.09.2023. godine realizovao u Školi poljske artiljerije vojske SAD u bazi Fort Sill, američka savezna država Oklahoma

Tokom ovog izazovnog kursa od polaznika se zahtjeva da demonstriraju sposobnost kritičkog razmišljanja u okviru združenih kopnenih operacija, da se koriste vještinama prilagodljivog i fleksibilnog vođstva, da planiraju operacije poljske artiljerije i adekvatno vrše sihronizaciju vatrene podrške sa manevrom te da ovladaju svim potrebnim vještinama i znanjem za uspješno komandovanje i rukovođenje jedinicom nivoa baterije u operaciji.

Kroz teoretska predavanja i praktičan rad polaznici su imali priliku da se upoznaju i sa procesom donošenja vojnih odluka, artiljerijskim principima i proračunima koji se koriste pri planiranju i upotrebi svih artiljerijskih oruđa.

Predmetni kurs uspješno je završilo 55 polaznika među kojima je, pored domaćih, bilo i osam međunarodnih studenata iz isto toliko različitih država.

Info-Oficir za saradnju sa NGM

3 FOTO GALERIJA