Edukacija

Kadet iz Bosne i Hercegovine uspješno završio školovanje na Kralјevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u Ujedinjenom Kralјevstvu

16.4.2024

Na svečanoj ceremoniji, koja je prošle nedjelјe, 12. aprila 2024. godine, održana na Kralјevskoj vojnoj akademiji u Sandhurstu (RMAS - Royal Military Academy Sandhurst) u Ujedinjenom Kralјevstvu, izvršena je promocija kadeta u prve oficirske činove, gdje je među međunarodnim kadetima, promoviran i kadet Dino Ništović iz Bosne i Hercegovine.

Na Kraevskoj vojnoj akademiji u Sandhurstu školuju se oficiri Kopnene vojske Ujedinjenog Kraevstva, kao i međunarodni kadeti. Školovanje traje godinu dana i sastoji se od: početnog, srednjeg i završnog nivoa, te se godišnje promoviraju tri klase, u mjesecu aprilu, augustu i decembru.

Tako je u 2024. godini, u 232. klasi, od 26 međunarodnih kadeta promoviran i kadet Dino Ništović iz Bosne i Hercegovine. Kadet Ništović je, nakon uspješno okončanog jednogodišnjeg školovanja, promoviran u čin potporučnika i svoju karijeru će nastaviti u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 

Promociji su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i vojnog miea zeme domaćina, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Ujedinjenom Kraevstvu i članovi porodica promoviranih kadeta. U ime Bosne i Hercegovine, na poziv komandanta RMAS generalmajora Z.R. Steninga, promociji su prisustvovali Nј.E ambasador Osman Topčagić i vojni ataše pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu brigadir Nebojša Janković. Oni su kadetu iz Bosne i Hercegovine čestitali prvi oficirski čin i požeeli mnogo sreće u budućoj karijeri u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Centralni događaj ove ceremonije bila je Parada vladaru (Sovereigns Parade) koja se tradicionalno održava od 1948. godine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA