Edukacija

Uručenje donacije OS Republike Turske i završetak naprednog nivoa turskog jezika

17.12.2012

U kasarni Rajlovac OS BiH 14.12.2012.godine upiličena je ceremonija povodom završetka 2.klase naprednog nivoa turskog jezika kojeg je uspješno završilo 12 polaznika.

U kasarni Rajlovac OS BiH 14.12.2012.godine upiličena je ceremonija povodom završetka 2.klase naprednog nivoa turskog jezika kojeg je uspješno završilo 12 polaznika.
U sklopu ceremonije turski vojni ataše u BiH brigadir Mehmet Nail Yiğit uručio je komandantu Centra za profesionalni razvoj brigadiru Ameru Durakoviću donaciju u vidu savremene audio- vizuelne laboratorije i kancelarijskog namještaja za potrebe učenja turskog jezika.
U svome obraćanju brigadir Mehmet Nail Yiğit naglasio je da postoje tri preduslova za uspješnu realizaciju obuke, a to su volja za obukom, volja za izvođenje obuke i uklanjanje nedostataka u cilju što kvalitetnije obuke te da će ova donacija ukloniti nedostatke i unaprijediti sistem učenja turskog jezika u OS BiH.

Brigadir Duraković se zahvalio na ovoj savremenoj donaciji koja će poslužiti unapređenju kvalitetnijeg i bržeg učenja turskog jezika te naglasio da je ovo nastavak kontinuirane pomoći OS Republike Turske koja se ogledala u doniranju opreme, literature, angažovanjem profesorice turskog jezika, studijskim putovanjima u Republiku Tursku i drugim vidovima donacije. Brigadir Duraković je čestitao polaznicima na uspješno završenom naprednom nivou turskog jezika kojim se služi preko 200 miliona ljudi i da istog momenta postaju potencijalni kandidati za školovanje u jednoj modernoj armiji kao što su Oružane snage Republike Turske.

Ovom donacijom nastavljen je kontinuitet podrške OS Republike Turske kursu turskog jezika koji se nalazi u sastavu Centra za profesionalni razvoj. Donacijom ove laboratorije unaprijeđen je proces učenja turskog jezika pripadnicima MO BiH i OS BiH te se nastava realizuje po najsavremenijim metodama učenja turskog jezika.
Tokom ceremonije uručeni su certifikati za 12 polaznika turskog jezika koji su uspješno završili napredni nivo koji je ujedno i završni nivo učenja turskog jezika i ostvarili uslov za upućivanje na školovanje u Republiku Tursku. Kurs su realizovali instruktori iz sastava Odjeljenja stranih jezika, a časove konverzacije vodila je profesorica turskog jezika i književnosti mr.Sibel Bayram.
Na kraju ceremonije certifikat najboljeg polaznika dobio je major Zajko Durmiš, a nakon toga uz prigodan koktel nastavljeno je druženje polaznika i gostiju.
Početak narednog kursa turskog jezika planiran je 04.februara 2012.godine.
info: KOiD