Edukacija

Svečanost povodom završetka školovanja polaznika VSSO i oficira GŠU Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane u Beogradu

8.7.2019

Svečanost povodom završetka školovanja polaznika 8. klase Visokih studija sigurnosti i odbrane i polaznika 62. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane održana je 5. jula 2019. godine u Domu Narodne skupštine Srbije.

U znak završetka školovanja, ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin uručio je oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 62. klasi GŠU, kao i repliku srednjovjekovnog srpskog mača polaznicima 8. klase VSSO, dok je ostalim oficirima 62. klase GŠU sablje uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

 

Generalštabno usavršavanje završilo je 28 oficira iz Srbije i inostranstva: 24 iz organizacijskih cjelina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jedan iz Ministarstva odbrane SR Nigerije i trojica oficira iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine: pukovnik Boris Perišić, pukovnik Srđan Čavić i pukovnik Miljan Janković.

 

Visoke studije sigurnosti i odbrane završilo je devet polaznika, pet iz organa državne uprave i službi Vlade Republike Srbije, tri oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i jedan oficir iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, brigadir Milorad Krajšumović.

 

Pukovnik Miljan Janković iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nije krio osećaj zadovoljstva što je bio dio 62. klase Generalštabnog usavršavanja: „Osjećam veliku čast što sam prethodnih devet mjeseci bio dio Generalštabnog usavršavanja. Imali smo privilegiju da od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti čujemo mnogo o strategiji, komandovanju i rukovođenju. Za mene je GŠU vrhunac karijernog usavršavanja, posebno imajući u vidu da sam upravo ovdje u Beogradu, sa 14 godina krenuo u Vojnu gimnaziju, a potom i na Vojnu akademiju.“

 

Odbrani radova i promociju starješina sa GŠU pratio je i učešće uzeo i vojni ataše u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji brigadir mr sci Senad Memić.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA