Edukacija

Svečanost povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanja oficira 65. klase Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane u Beogradu

12.7.2019

Svečanosti povodom završetka Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane oficira 65. klase, održana je kod Spomenika Neznanom junaku na Avali. Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je polaznicima završetak usavršavanja u ime predsjednika Republike Srbije.

Odlukom predsjednika Republike Srbije trojici prvorangiranih oficira Komandno-štabnog usavršavanja i oficirima oružanih snaga stranih zemalja: Alžira, Nigerije i Bosne i Hercegovine: pukovniku Mirsadu Hajdareviću, majoru Saši Lazareviću, majoru Željku Stuparu, majoru Vladimiru Vujoviću i majoru Siniši Orašaninu, dodjeljeni su oficirski bodeži, koje im je uručio ministar odbrane Vulin, dok su uvjerenja o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira polaznicima 65.klase uručio je rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović.

Major Saša Lazarević iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine rekao je da mu je čast da završetak Komandno-štabnog usavršavanja proslavi zajedno sa kolegama iz Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojske Srbije i kolegama iz Nigerije i Alžira. Kako kaže, zemlje iz kojih su polaznici od danas su bogatije za nove komandno-štabne oficire, ali isto tako i za velika prijateljstva.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira u Vojsci Srbije. Organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu. Školovanje u 65. klasi završilo je 50 oficira, od kojih je 43 iz Srbije, pet iz Bosne i Hercegovine i po jedan iz oružanih snaga Alžira i Nigerije.

Svečanosti polaznika Komandno-štabnog usavršavanja prisustvovao je kao i odbranama radova (08. i 09.07.2019. godine) vojni ataše u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Srbiji brigadir mr sci Senad Memić.

info - VA BiH u R Srbiji

5 FOTO GALERIJA