Edukacija

Realizacija Osnovnog kursa za razvoj vođa u OS BiH

6.12.2021

U cilju implementacije Koncepta profesionalnog razvoja podoficira u Oružanim snagama BiH te uspostave procedura za provođenje karijernih kurseva u OS BiH, u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci, 3. decembra 2021. godine, realizirana je promocija IX klase polaznika Osnovnog kursa za razvoj vođa u OS BiH.

Osnovni kurs za razvoj vođa, kojeg po deveti put organizira 6. pješadijska brigada, realiziran je u periodu od 8. novembra do 3. decembra 2021. godine, uspješno je završilo 39 polaznika. Programom obuke obuhvaćene su oblasti instruktivne nastave, obuke usmjerene na obavaljanje dužnosti vođe te realizacija praktičnih vježbi. Primarni cilj kursa je da se polaznici osposobe u vještinama obavljanja dužnosti vođe i time, pored ostalih uslova propisanih konkursnim procedurama, ispune uslov da apliciraju za prvi podoficirski čin u OS BiH. 

Komandant 6. pješadijske brigade, brigadir Radovan Jović, čestitao je svim polaznicima na uspješno završenom kursu. U svom obraćanju naglasio je značaj organizacije i realizacije ovakvih kurseva, te izrazio očekivanja da će polaznicima kursa stečene sposobnosti, znanja i vještine biti od koristi u njihovom daljnjem profesionalnom razvoju.

Timu obučenih instruktora iz sastava 1/6.pbr i instruktorima iz ostalih jedinica OS BiH čestitao je na profesionalnom odnosu i uspješno realiziranom kursu, koji su i pored izazova uzrokovanih virusom COVID-19 uspješno izvršili ovaj zadatak. Ovom prilikom brigadir Jović je najuspješnijim polaznicima uručio diplome za postignute odlične rezultate na obuci.

Tim starješina iz sastava Komande za obuku i doktrinu OS BiH, koji je bio zadužen za praćenje realizacije kursa, izvršio je sve planske aktivnosti te polaznicima uručio certifikate o završenom kursu.

Najboljim polaznicima IX klase Osnovnog kursa za razvoj vođa, koji su svojim zalaganjem ostvarili odlične rezultate, proglašeni su: OR3 Dragiša Milić, OR2 Dino Degirmendžić i OR2 Biljana Vejnović.

Info – 6. pbr

9 FOTO GALERIJA