Obuke u zemlji i inostranstvu

Pripadnici Oružanih snaga BiH na međunarodnoj vježbi „Platinasti vuk 23“

26.6.2023

Komandant Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Radovan Ilić prisustvovao je 22. juna 2023. godine Danu visokih zvanica u okviru međunarodne taktičke vježbe „Platinasti vuk 23“, koja se realizira od 15. do 27. juna u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca, u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Danu visokih zvanica i završnim aktivnostima u vježbi prisustvovali su najviši zvaničnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, najodgovorniji pripadnici Vojske Srbije, te predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, kao i predstavnici oružanih snaga zemalja učesnica.

Posjetioci su imali priliku da posmatraju kako privremeno formirane multinacionalne jedinice na vježbi rješavaju različite taktičke zadatke koje mirovne snage mogu izvršavati u operacijama podrške miru, kao što su borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu.

Cilj vježbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumijevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju. Učesnici vježbe, njih oko 600, bili su oficiri, podoficiri i vojnici iz Srbije, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, SAD, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Vježbe iz serije „Platinasti vuk“ se u Srbiji realiziraju od 2014. godine, a njihov značaj se ogleda u podizanju kako kapaciteta za planiranje, organiziranje i izvođenje međunarodnih vježbi tako i sposobnosti jedinica Vojske Srbije za angažiranje u multinacionalnim operacijama uz upotrebu, između ostalog, i neubojitog oružja.

Info – OK OS BiH

1 FOTO GALERIJA