Obuke u zemlji i inostranstvu

Ministar Helez nadgledao završnicu vježbe OS BiH i EUFOR-a u Bihaću

27.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je danas, 22. juna 2023. godine, zajedničkoj vojnoj vježbi pripadnika 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, koja je održana u Bihaću u kasarni „Adil Bešić“.

U vježbi su, pored pripadnika 2. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH i Multinacionalnog bataljona  EUFOR-a, učestvovali i pripadnici EOD tima (Tim za uništavanje mina i neekspolodiranih ubojitih sredstava) i helikopterske snage OS BiH, kao i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Vježbi je prethodila zajednička obuka, s ciljem osposobljavanja  pripadnika OS BiH za učešće u operacijama podrške miru.

Kroz vježbu su demonstrirane sposobnosti izvođenja složenih operacija u urbanim područjima i u multinacionalnom okruženju, a sve u cilju zaštite civilnog stanovništva. Pokazane su brojne sposobnosti, kao što su sposobnost izvođenja zračnog transporta, pružanja prve pomoći, raščišćavanja objekata, uklanjanja mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, i drugo.

„Ovo što sam danas vidio je još jedan u nizu dokaza spremnosti i obučenosti naših pripadnika da djeluju rame uz rame sa kolegama iz NATO zemalja, odnosno dokaz njihove osposobljenosti rada po NATO standardima, na što sam jako ponosan“, istakao je ministar Helez. „Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim EUFOR-u  na višegodišnjoj saradnji i podršci koju imamo sa njihove strane, kako u procesu obuke tako i u svim ostalim segmentima jačanja odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine. Svim učesnicima vježbe čestitam na uspješno realiziranom zadatku i sa ovog mjesta odlazim sa uvjerenjem da OS BiH imaju obučen kadar, motivirane vojnike i starješine, i ono što je najbitnije da su garant sigurnosti  naše države Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar Helez u svom obraćanju.

U toku ove posjete Bihaću, ministar Zukan Helez se sastao i sa predstavnicima najviših organa vlasti u Unsko-sanskom kantonu, a obišao je i istureno odjeljenje muzeja 2. (rendžerskog) pješadijskog puka OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

31 FOTO GALERIJA