Obuke u zemlji i inostranstvu

Otpočela napredna obuka za neutralisanje i razoružavanje ubojitih sredstava

9.12.2011

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ 15.avgusta 2011.godine počela je Napredna EOD obuka za pripadnike čete za NUS, Deminerskog bataljona OS BiH. Obuci su pristupili pripadnici koji su već uspješno prošli osnovni EOD kurs u proteklih nekoliko godina.

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ 15.avgusta 2011.godine počela je Napredna EOD obuka za pripadnike čete za NUS, Deminerskog bataljona OS BiH. Obuci su pristupili pripadnici koji su već uspješno prošli osnovni EOD kurs u proteklih nekoliko godina.

Dugo očekivana specijalizovana oprema i alati su stigli i isti su donirani od strane američkog ODC-a. Vrijednost donacije je oko 6 miliona dolara. Radi se o tri vrste robota, rendgen aparatima, specijalizovanim alatima za razoružavanje NUS-a i improvizovanih eksplozivnih naprava (IED), specijalnim protu-bombnim zaštitnim odijelima, specijalizovanim informatičkim sistemom publikacija i mnoštvu sitnih alata neophodnih za rad i obuku ovakve vrste jedinice.

Obuku izvode američki instruktori, eksperti na polju EOD-a. Nakon završetka ove obuke, pripadnici Čete će se pridružiti malobrojnoj svjetskoj porodici eksperata za razoružavanje IED-a, konvencionalnih i hemijsko-bioloških ubojitih sredstava u zemlji, ali i u misijama podrške miru i NATO operacijama u svijetu. Sva oprema koju jedinica posjeduje namjenjena je da zaštiti živote EOD tehničara na terenu. Sama obuka je veoma obimna i traje više od četiri mjeseca. Od polaznika se zahtijevaju visoki nivo inteligencije, pažnja na detalje, sposobnost rada pod velikim pritiskom i donošenje ispravnih odluka u veoma teškim situacijama i druge mnogobrojne vještine i znanja.

Polaznik je uspješan ako ispuni minimum od 86% na testovima. Realno je da, obzirom na zahtjeve, bude i određeni broj ljudi koji neće uspješno proći obuku. Usporedbe radi, u Američkoj EOD školi (NAVEODSCHOL) prolaznost je 30-40%. Plan i program obuke je usklađen sa standardima NAVEODSCHOL. Dobijanjem certifikata za EOD tehničara obuka ne prestaje. Da bi održali stečene vještine i znanja i bili spremni u svakom momentu reagovati na prijetnje i izazove današnjice, EOD tehničari svakodnevno moraju vježbati i usavršavati sposobnosti.


EOD (Explosive Ordnance Disposal- Neutralisanje eksplozivnih ubojitih sredstava) je mala jedinica za posebne namjene koja se bavi, kako joj i naziv kaže, neutralisanjem izravne opasnosti od eksplozivnih sredstava. Prve EOD jedinice osnovane su tokom Drugog svjetskog rata. Naime, tokom i nakon bombardovanja Velike Britanije ostajao je ogroman broj neeksplodiranih avio bombi u gradovima, a koje se nisu mogle uništiti na klasičan način. Naučeni iskustvom Britanaca, Amerikanci su već 1941. godine osnovali prvu školu za obuku u razoružavanju NUS-a. Godinama se škola razvijala i danas je najprestižnija u svijetu. Osim škole uspostavljena je i Tehnička EOD divizija, koja se bavi istraživanjem alata, uspostavljanjem procedura i taktike, kao i razvojem i dopunjavanjem publikacija koje olakšavaju rad tehničarima na terenu. Najveći izazov za EOD danas jesu improvizovane bombe u ratnim zonama Iraka i Afganistana, ali i u mirnodopskim uslovima u svakoj zemlji u svijetu. EOD tehničari često nisu u mogućnosti robotom neutralisati opasnost, tako da nerijetko moraju fizički prići sredstvu, ustanoviti o čemu se radi i neutralisati isto.

info: Brtp