Obuke u zemlji i inostranstvu

Završena obuka u zimskim uslovima pripadnika Izviđačke čete 6. pbr

12.3.2012

U okviru planirane obuke, pripadnici Izviđačke čete 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH završili su obuku u zimskim uslovima, koja je izvеdena u dvije faze.

U okviru planirane obuke, pripadnici Izviđačke čete 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH završili su obuku u zimskim uslovima, koja je izvеdena u dvije faze.

Prva faza obuke, u trajanju od 13.02. do 17.02. 2012. godine, provedena je kombinovano na poligonu Manjača, gdje su pripadnici ove jedinice savlađivali osnovne tehnike skijanja, te na lokalitetu kasarne Kozara, gdje je realizovana obuka u izradi raznih bivaka.

Druga faza obuke koja je trajala od 27.02. do 02.03. 2012. godine, a koju je pohađalo 30 pripadnika Izviđačke čete, realizovana je na planini Bjelašnica, gdje je akcenat bio isključivo na skijanju.
„Uz veliko zalaganje i visok stepen profesionalizma instruktora skijanja iz sastava brTp, kao i ozbiljnosti ostalih učesnika, navedena obuka okončana je veoma produktivno, iz koje smo izašli s izrazitijim stepenom obučenosti, sa uvjerenjem da ćemo i dalje uspješno odgovarati na sve izazove koji se pred nas postave“, ocijenio je, nakon provedene obuke komandir Izviđačke čete poručnik Enis Herić.

Prema njegovim riječima, na osnovu GPO te Smjernica za obuku u 2012.godinu, predviđeno je da izviđačke jedinice realizuju obuku u zimskim uslovima. „U jednom vrlo profesionalnom maniru odgovarajući na sve postavljene zadatke, pripadnici Izviđačke čete 6.pbr su krajnje odgovorno pristupili realizicaiji i ove, po njima veoma bitne izviđačke misije. Imajući u vidu brdsko-planinski reljef koji dominira većim dijelom BiH, neminovno je da je preživljavanje u zimskim uslovima jedan od krucijalnih zadataka za izviđačke jedinice“, ističe poručnik Herić.

Info – 6.pbr