Pomoć civilnim organima vlasti

Prezentacija sposobnosti pripadnika 6.pbr i br ZS i PZO na manifestaciji «Ljeto na Vrbasu» u Banja Luci

25.7.2011

Pod pokroviteljstvom Turističke organizacije grada Banja Luka realizovana je 58. po redu manifestacija «Ljeto na Vrbasu» u Banja Luci, u kojoj su svojim učešćem doprinos dali i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Pod pokroviteljstvom Turističke organizacije grada Banja Luka realizovana je 58. po redu manifestacija «Ljeto na Vrbasu» u Banja Luci, u kojoj su svojim učešćem doprinos dali i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Kao i prethodne godine u želji da se obogati sadržaj minifestacije organizatori su pozvali i pripadnike Oružanih snaga BiH da se uključe u manifestaciju i da pripreme svoj programski sadržaj kojim bi predstavili građanima Banja Luke i turistima najatraktivnije vještine kojima su ovladali.

Dana 23.jula po protokolu aktivnosti manifestacije, pripadnici 6.pbr i br ZS i PZO su zajedničkim djelovanjem demonstrirali vojne vještine upotrebom opreme za civilne operacije kroz nekoliko radnih tačaka koje su obuhvatale aktivnosti na vodi, iznad vode, te upotrebu helikoptera u složenim operacijama brze reakcije snaga i evakuacije unesrećenih.

Građani Banja Luke i turisti imali su priliku da prisustvuju programskom sadržaju Oružanih snaga BiH u trajanju od 90 minuta, gdje su mogli vidjeti spuštanje vojnika iz helikoptera na most, iskakanje vojnika iz helikoptera u vodu, razne tehnike savladavanja vodene prepreke uz pomoć užeta, a sve aktivnosti pratile su dobro uvježbani timovi u vojnim čamcima demonstrirajući sposobnost kontrole istih.

Svakako bez obzira na uspješno realizovane radne tačke u kojima su prikazane vještine pojedinaca, najviše interesovanja privukla je upotreba zračnih snaga sa dva helikoptera «Gazela».
Programski sadržaj sa kojim su se prezentovale Oružane snage BiH pratio je detaljno razrađeni scenario aktivnosti kojim su rukovodili poručnici Miroslav Subotić i Borislav Kovačević.

Pored zanimljivih vojnih sadržaja koji su privukli pažnju publike, bila je to i dobra prilika za stvaranje dodatnog povjerenje u Oružane snage BiH, čime su se postigli efekti popularizacije vojnog poziva i informisanja javnosti o aktivnostima koje provode Oružane snage BiH.

info: 6.pbr