Pomoć civilnim organima vlasti

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Derventi

11.12.2013

Povodom godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 05.12.2013.godine realizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizovao Inžinjerijski bataljon brTP, u saradnji sa Crvenim krstom općine Derventa.

Ovoj akciji se odazvalo 44 pripadnika inžinjerijskog bataljona brTP i darivalo ovu dragocjenu tečnost. S obzirom da je ova akcija sprovedena za teritoriju općine Derventa, pored naših pripadnika akciji se pridružilo i 88 civilnih lica što ukupno predstavlja 132 dobrovoljnih davalaca krvi. Prikupljanje krvi je izvršila Transfuziološka služba opšte bolnice „Sveti Luka“ iz Doboja koji su izrazili zadovoljstvo ovom akcijom, posebno odzivom pripadnika OS BiH. Ova akcija se zajednički sprovodi od strane Inžinjerijskog bataljona brTP i Crvenog krsta Derventa. Kao i svaki put, općina Derventa je donirala po poklon paket za sve koji su se odazvali dobrovoljnom davanju krvi. Sekretar Crvenog krsta Derevnta, gospodin Rade Kujundžić je izrazio veliko zadovoljstvo ovom akcijom jer je današnji odziv davalaca bio najveći do sada. Zahvalio se na saradnji Inžinjerijskom bataljonu koji u ovim akcijama ustupa svoje prostorije i ljudstvo za adekvatnu pripremu tih prostorija, a u isto vrijeme i odzivom pripadnika ove jedinice.

Ova akcija dobrovoljnog davanja krvi je samo jedna u nizu različitih oblika saradnje inžinjerijskog bataljona sa lokalnim institucijama. Pomoć lokalnim zajednicama predstavlja dužnost i obavezu za OS BiH, što je inžinjerijski bataljon do sada dosljedno ispunjavao.

Info-brTP