REGEX 16

Održavanje međunarodne vojne vježbe „REGEX 16“

20.10.2016

U kasarni OS BiH „Kozara“ u Banjaluci 20.10.2016. godine održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen početak međunarodne vojne vježbe „REGEX 16“ koja se održava od 24. do 27. oktobra 2016. godine na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banjaluci i na vojnom poligonu „Manjača“ kod Banjaluke.

Izjavu ministrice odbrane Marine Pendeš povodom održavanja međunarodne vojne vežbe „REGEX 16“ možete preuzeti sa YouTube linka: https://www.youtube.com/watch?v=Bz80zfhf-lk

O značaju ove vježbe za državu Bosnu i Hercegovinu i njene odbrambene institucije, o tome kako smo i zašto dobili ponudu i prihvatili domaćinstvo vježbe, o pripremama, izazovima, organizaciji, scenariju, ali i drugim aspektima vježbe „REGEX 16“ na konferenciji su govorili general major Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, brigadni general Radovan Ilić, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH, brigadir Ilija Petrović, komandant KOiD-a i direktor vježbe te pukovnik Cristophe Le Cerf, predstavnik Združene komande NATO-a iz Napulja.

Novinari su ovom prilikom upoznati sa ciljevima i zadacima vježbe, sa brojem učesnika ali i brojem zemalja učesnica, kao i sa ulogom Združene komande u Napulju i NATO štaba u Sarajevu u procesu priprema, planiranja i izvršenja same vježbe, a o čemu ih je upoznao pukovnik Le Cerf.

Tokom konferencije generl Tepšić je kazao da je cilj vježbe unapređenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju operacija podrške miru u realnom vremenu i u multinacionalnom okruženju.

General Ilić je naglasio da je planom vježbe predviđena aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje regulišu i podržavaju kolektivnu obuku, a sve u cilju poboljšanja standarda intreoperabilnosti i zajedničkog djelovanja snaga regionalnih partnera.

Direktor vježbe „REGEX 16“ brigadir Petrović istakao je činjenicu da se prema scenariju vježbe po prvi put uvježbavaju kako komandni, tako i simulacijsko-terensko-vježbovni elementi koji za cilj imaju doprinijeti većem stepenu interoperabilnosti i jačanju regionalne saradnje, mira i stabilnosti.

Na kraju su novinari upoznati sa dinamikom realizacije vježbe te su pozvani da prate samo njeno izvršenje, kao i Dan za visoke zvanice koji je planiran za 27. oktobar 2016. godine.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba