REGEX 16

Početak međunarodne vojne vježbe „REGEX 16“

24.10.2016

Na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banjaluci i na vojnom poligonu „Manjača“ kod Banjaluke danas je zvanično počela završna faza međunarodne vojne vježbe „REGEX 16“ čiji su domaćini i organizatori Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, a koja će trajati do 27. oktobra 2016. godine.

Cilj vježbe je obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju operacija podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju.

Planom vježbe predviđena je aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje reguliraju i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi, kao i jačanja regionalne sаradnje, mira i stabilnosti.

Na vježbi “REGEX 16” u Bosni i Hercegovini učestvuju zemlje članice iz raznih programa partnerske saradnje s NATO i PfP (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Armenija), Mediteranski dijalog (MD) (Jordan, Tunis), Istanbulska inicijativa za saradnju (ICI) (Ujedinjeni Arapski Emirati), partneri diljem svijeta (PatG) (Pakistan) te EUFOR.

U procesu planiranja vježbe značajnu ulogu imala je NATO komanda - JFC (Joint Force Command) iz Napulja angažiranjem svojih eksperata, ali i svojih predstavnika iz NATO štaba u Sarajevu koji su tokom pripreme vježbe svojom savjetodavnom ulogom pomogli da se uspješno implementira doktrinarna NATO publikacija za organiziranje vježbi i provođenje kolektivne obuke.

Činjenica da je domaćinstvo ove vježbe povjereno Oružanim snagama BiH uz prisustvo preko 1 000 vojnika iz više od 10 (deset) zemalja govori o njenoj važnosti i značaju, ali i o svojevrsnom priznanju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na dostignućima u procesu približavanja evroatlantskim asocijacijama i institucijama.

Zadnji dan vježbe je 27. oktobar 2016. godine, kada je predviđen i Dan visokih zvanica, a na kojem će biti demonstrirane zahtjevane i uvježbane sposobnosti snaga koje učestvuju na vježbi „REGEX 16“.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba


19 FOTO GALERIJA