REGEX 16

Uspješno završena međunarodna vojna vježba „REGEX 16“

27.10.2016

Završnoj vježbi i prezentaciji opreme i sredstava angažiranih u vježbi „REGEX 16“, koja je održana 27.10.2016. godine na vojnom poligonu OS BiH „Manjača“, prisustvovali su član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, zamjenici ministra odbrane BiH Sead Jusić i Boris Jerinić.

Također, vježbi su prisustvovali i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajori Mirko Tepšić i Senad Mašović, generalski kor OS BiH sa saradnicima i rukovodstvom vježbe, komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter, komandant NATO štaba u BiH brigadni general Giselle Wilz, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović te brojne druge zvanice.

Na vježbi, koja se održavala od 24. do 27.10.2016. godine u kasarni „Kozara“ u Banjaluci i na vojnom poligonu OS BiH na Manjači, učestvovalo je više od 1 000 pripadnika oružanih snaga zemalja članica raznih programa partnerske saradnje s NATO-om, među kojima su bili, pored domaćina Bosne i Hercegovine, pripadnici oružanih snaga Crne Gore, Makedonije, Srbije, Ukrajine, Gruzije, Armenije, Jordana, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Pakistana, te pripadnici EUFOR-a.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je izrazio zadovoljstvo što je ovakva vježba prvi put održana u zemlji koja nije član NATO saveza i ocijenio da je regionalna saradnja neophodna kako bi se sačuvala sigurnost.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je istakao da je vježba „REGEX 16“ bila uspješna i da Oružane snage BiH mogu ispunjavati svoju misiju. Također, general Jeleč je izrazio zadovoljstvo uspješnom realizacijom vježbe i odao priznanje svim učesnicima vježbe.

Cilj vježbe “REGEX 16” bio je obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju operacija podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju. Vježba je, također, doprinijela da se poboljšaju standardi interoperabilnosti, zajedničkim djelovanjem snaga regionalnih partnera.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA