6. Pješadijska brigada

Proslava 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka

11.5.2016

U sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, u srijedu 11. maja 2016. godine u Hramu „Hrista Spasitelja“ u Banjaluci, sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve, Eparhije banjalučke služilo je parastos za sve pripadnike Vojske Republike Srpske postradale u оdbrambeno-otadžbinskom ratu i sve pripadnike 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka upokojene do današnjeg dana.

Parastosu su prisustvovali zamjenik Načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Mirko Tepšić, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Gojko Knežević, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH brigadni general Radovan Ilić, komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Nedeljko Kopuz, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, brojni pripadnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, penzionisani generali Vojske Republike Srpske, demobilisani borci Vojske Republike Srpske,te pravoslavni vjerni narod.

Parastos u povodu obilježavanja 12.maja - Dana Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, služen je i u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini i Bileći.

Nakon parastosa, izvšeno je polaganje vijenaca na groblju „Sveti Pantelija“ u Banjaluci i na Spomen kosturnici na Novom groblju u Banjaluci. Ovom prilikom vijence su položile slјedeće delegacije: izaslanik predsjednika Republike Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom Republike Srpske gospođom Željkom Cvijanović, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, delegacija 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, delegacija nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojne druge delegacije i pojedinci.

Istim povodom polaganje vijenaca izvršeno je i u garnizonima Bijeljina i Bileća.

Takođe, 11.05.2016. godine, u Klubu Vojske Republike Srpske u kasarni „Kozara“  u Banjaluci, komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Nedeljko Kopuz tradicionalno je upriličio prijem za predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, te predstavnike nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prijem je svakako bio prilika da se gosti upoznaju sa trenutnim aktivnostima puka, razmjene mišljenja i dosadašnja iskustva, te ukaže na težišne aktivnosti puka u narednom periodu koje se tiču očuvanja i njegovanja tradicija Vojske Republike Srpske i srpskog naroda, tradicije koju u OS BiH njeguju pripadnici OS BiH iz reda srpskog naroda.

Tokom prijema, komandant puka brigadir Kopuz zahvalio se gostima na prisustvu i izrazio nadu da će se započeta saradnja nastaviti i intenzivirati u narednom periodu na obostrano zadovoljstvo. U odlasku gosti su obišli Muzej i Spomen sobu Vojske Republike Srpske.

5 FOTO GALERIJA