6. Pješadijska brigada

Učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na vježbi „Sadejstvo - Vrbas 2016“

6.7.2016

Pripadnici 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH su u Banjaluci 04.07.2016. godine, na rijeci Vrbas, učestvovali na metodsko-pokaznoj vježbi „Sadejstvo - Vrbas 2016“, s ciljem pomoći civilima u slučaju prirodnih nesreća.

Učešće pripadnika 6. pbr na ovoj vježbi važno je iz razloga što je pomoć civilima u slučaju prirodnih nesreća jedan od osnovnih zadataka Oružanih snaga BiH. Na vježbi je, pored 1. pješadijskog bataljona i izviđačke čete 6. pbr OS BiH, učestvovala i Brigada zračnih snaga i protivzračne  odbrane OS BiH, kao i pripadnici Specijalne jedinice MUP RS, Helikopterskog servisa Vlade RS, Vatrogasne jedinice Banja Luka, Jedinice Civilne zaštite grada Banja Luke, Civilne zaštite RS, Gorska služba spašavanja i Dom zdravlja Banja Luka, a istu je organizirao Gradski štab za vanredne situacije grada Banja Luka na čelu s gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem.

Kroz izvođenje praktičnih radnji, 6. pbr je pokazala osposobljenost, obučenost i motiviranost za izvršenje svih dodijeljenih zadataka na vodi koje je moguće očekivati u slučaju poplava. Pored toga, visokim zvanicama je prikazan rad Taktičkog operativnog centra koji bataljon razvija u terenskim uslovima tokom misije pomoći civilima, a u skladu s odobrenjima nadležnih komandi za angažiranje. Također, na vježbi su bila izložena i materijalno-tehnička sredstva 6. pješadijske brigade.

Na kraju vježbe, prisutni generali OS BiH komandant 6. pbr brigadni general Radovan Ilić i zamjenik komandanta KP OS BiH brigadni general Gojko Knežević te gradonačelnik Banjaluke gospodin Gavranović su čestitali svim učesnicima na uspješno izvedenoj vježbi i prikazanim operativnim sposobnostima.

Info - 6. pbr

7 FOTO GALERIJA