Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Posjeta Asocijacije Vojnih diplomatskih predstavnika

18.2.2015

2. HS je dana 17.02.2015. godine, na lokaciji kasarne „Rajlovac“ Sarajevo, u vremenu od 10.00 do 13.00 sati, realizovao prihvat posjete Asocijacije Vojno-diplomatskih predstavnika akreditovanih u BiH.

Svrha posjete bila je upoznavanje sa jedinicom, uslovima života i rada, kao i sa dužnostima, obavezama i osposobljenošću jedinice za izvršavanje zadataka. Da su zračne snage OS BiH veoma zanimljive pokazuje i broj odazvanih vojnih diplomatskih predstavnika ovoj posjeti, a  prisustvovali su vojni diplomatski predstavnici sljedećih Ambasada: Republike Austrije, Republike Bugarske,  Narodne Republike Kine, Republike Hrvatske, Federalne Republike Njemačke, Republike Mađarske, Rumunije, Ruske Federacije, Republike Srbije, Republike Slovačke, Republike Slovenije i Republike Češke, Republike Turske, Sjedinjene Američke Države i Kanade.

Komandant 2. HS-a, pukovnik Muhamed Hasanović održao je informativni brifing o aktivnostima i uslovima života i rada u jedinici. Poručnik Varupa dr. Haris je prisutne zvanice upoznao sa pojedinim karakteristikama opreme za misije MEDEVAC (medicinska evakuacija) i STS (služba traganja spašavanja), kao i sa osposobljenošću jedinice za MEDEVAC misije, dok je major Brakić Stjepan sa prisutnima podijelio iskustva i indetifikovane lekcije pilota tokom pomoći stanovništvu BiH u prošlogodišnjim poplavama. Vojno diplomatskim predstavnicima nakon brifinga prezentovan je i promotivni kratki film o jedinici. Nakon razmjene pitanja i mišljenja, vojno diplomatski predstavnici su u pratnji K-danta 2. HS obišli hangare i helikoptere iz sastava 2. HS-a i bLP-a brZS i PZO. Po obilasku i upoznavanjem sa aktivnostima bataljona za letačku podršku upriličen je ručak u vojničkom restoranu lokacije „Rajlovac“.

Pored predstavnika domaćina iz sastava 2.HS-a, navedenim aktivnostima prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, Zajedničkog štaba OS BiH, Operativne komande OS BiH, kao i Brigade zračnih snaga OS BiH.

Info- brZS