Združeni napor

Osiguravanje ishrane za učesnike vježbe „Združeni napor 2009“

14.9.2009

Tone hljeba, mesa i salate biće utrošeno tokom vježbe „Združeni napor 2009“ u kasarni Kozara u Banja Luci. Zastavnik 1 klase Željko Marjanović i njegov tim su tu da obezbjede ishranu za oko 700 učesnika vježbe.

Tone hljeba, mesa i salate biće utrošeno tokom vježbe „Združeni napor 2009“ u kasarni Kozara u Banja Luci. Zastavnik 1 klase Željko Marjanović i njegov tim su tu da obezbjede ishranu za oko 700 učesnika vježbe.

“Svakog jutra primimo sledovanje od oko 2000 obroka,” reče nam z1k Marjanović.
Ovo je uobičajena dnevna količina obroka koju vođa tima za pripremu hrane i ujedno upravnik restorana z1k Željko Marjanović prima svakodnevno i na kom leži sva odgovornost njene pripreme i ishrane oko 700 učesnika vježbe iz 29 zemalja na lokaciji kasarne Kozara.
Svako jutro oko 02.00 časova tim počinje sa pripremom doručka. Svakodnevno se pripremaju dva različita obroka, desert, salate i osvježenje koje se nudi za doručak, ručak i večeru. Glavni meni odobrava glavni kuhar na osnovu čega se vrše proračuni o količinama hrane koja će se pripremiti. Hrana koja se priprema na vježbi u kuhinji OS BiH, dostavlja se svježa svakodnevno a dostavu vrše kompanije sa kojima je Ministarstvo odbrane BiH prethodno potpisalo ugovor.

Pored svakodnevnih obaveza, personal kuhinje ima i posebne vanredne obaveze kao što je priprema sendviča za dane izleta. Tokom ove vježbe planirano je utrošak od blizu 4000 kg proizvoda od žitarica (hljeba i peciva), oko 8000 kg raznih vrsta mesa, oko 20 000 kg povrća te oko 30 000 kolača.

Desna ruka vođe tima u kuhinji su glavni kuhari zastavnik 1 klase Borjanić Božana i civilno lice Gostić Mevludin koji su odgovorni i za rad 10 kuhara i 34 ostalog personala u kuhinji.
„U redovnim zadacima, mi pripremamo ishranu za pripadnike 6.pbr koja je locirana u ovoj kasarni kao i za pripadnike gostujućih jedinica“, rekao nam je na kraju razgovora z1k Marjanović. Završavajući posjetu restoranu koji je u potpuno renoviranom izdanju ugostio učesnike vježbe „Združeni napor 2009“, teško se oteti utisku ogromne pažnje i urednosti koju pripadnici restorana ulažu u izgled svog radnog prostora.