Združeni napor

Centar za kontrolu kretanja na vježbi „Združeni napor 2009“

14.9.2009

Prilikom obilaska lokacije za izvođenje vježbe „Združeni napor 2009“, nemoguće je ne primjetiti ogromne količine telekomunikacijske opreme koje su za potrebe vježbe dopremljene od strane učesnica. Koordinacija svog posla leži na dio jedinice za podršku vježbe – Centar za kontrolu kretanja-CKK pod komandom majora Ernesa Helega.

Prilikom obilaska lokacije za izvođenje vježbe „Združeni napor 2009“, nemoguće je ne primjetiti ogromne količine telekomunikacijske opreme koje su za potrebe vježbe dopremljene od strane učesnica. Koordinacija svog posla leži na dio jedinice za podršku vježbe – Centar za kontrolu kretanja-CKK pod komandom majora Ernesa Helega.
Uloga Centra za kontrolu kretanja na vježbi „Združeni napor 2009“ je da planira, organizuje i koordinira pokrete personala i vojne opreme. Centar za kontrolu kretanja se nalazi pod kontrolom odelenja za logistiku štaba za pripremu vježbe i čine ga četiri pripadnika OS BiH.

Bilo je predviđeno da u CKK budu i četiri pripadnika snaga SAD ali su procjene prethodnice snaga SAD ukazale da to nije potrebno i da su pripadnici OS BiH u sastavu CKK sposobni da sav posao urade sami. Podaci vezani za aktivnosti CKK se dobijaju od momenta pripreme i pakovanja vojne opreme iz države učesnice vježbe do granice BiH, gdje se vrši prihvat i pojednostavljen prelazak granice te pojednostavljene granično- carinske procedure. Po prihvatu opreme, praćenje od granice BiH do kasarne „Kozara“ u Banja Luci se vrši u uskoj koordinaciji sa vojnom policijom. Potom se vrši razmještaj personala i vojne opreme u prostorije i skladišne prostore te na SAJT. Kao što se vidi mnogo posla u kratkom vremenu a sve uz koordinacija sa svim segmentima vježbe.

Specifične odgovornosti i zadaci CKK podrazumjevaju koordinaciju između partnerskih nacija i lokacije vježbe u Banja Luci , kako tokom dolaska tako i tokom odlaska telekomunikacijske opreme učesnika vježbe. CKK prati pokret transportnih vozila, rješava probleme transporta, nadgleda istovar i utovar opreme i koordinira carinske zahtjeve za učesnike vježbe i druge organizacije. Zemlje učesnice su dužne da koordiniraju vlastite carinska odobrenja. CKK nema radno vrijeme i u funkciji je i na usluzi 24 časa dnevno.Pored ostalog, u nadležnosti CKK je i organizacija tzv. Šatl busa, kojim se svakodnevno šest puta u danu preveze do grada i nazad između 80 i 120 učesnika vježbe. Sve ovo omogućava potpuna tehnička opremljenost CKK u svakom pogledu.
Tokom realizacije vježbe a do trenutka pisanja ove informacije, izvršen je prihvat 483 pripadnika delegacija koje učestvuju u vježbi a 29 njih je već napustilo teritoriju Banja Luke.Tokom istog vremena, obavljeno je carinjenje oko 230 tona telekomunikacijske opreme u 53 različita kontingenta. Personal i telekomunikacijska oprema se dopremaju i napuštaju teritoriju BiH i kopnenim i vazdušnim putem i to preko aerodroma Banja Luka i Sarajevo i graničnih prelaza Gradiška, Rača i Vilusi. Obim ovakve vježbe obiluje i mnogim neočekivanim i specifičnim situacijama pa je tako bilo slučajeva kao što su nenajavljeni dolasci VIP ličnosti, hitan ntransport jednog pripadnika američkih snaga, dolazak opreme bez dokumentacije ili dolazak opreme sa pogrešnom dokumentacijom.

Ipak sve te situacije su rješene glatko od strane pripadnika CKK.
Uprava za indirektno oporezivanje - UIO je imala formiran tim za carinske poslove međutim sve te poslove je preuzeo CKK od prihvata, praćenja, pregleda do ovjera da je oprema prihvaćena Pripadnici CKK posebno ističu saradnju od strane UIO i spremnost da pruže pomoć da se svi problemi prebrode. Pored toga, saradnja sa Auto moto savezom Republike Srpske te BiH auto moto klubom je takođe na visokom nivou što omogućava dobijanje izvještaja o stanju na putevima u Republici Srpskoj i BiH četiri puta svakodnevno. Prisutna je podrška i drugih kompanija za transport u BiH kao što su DHL, UPS i In Time.
Na kraju kako i sami kažu, učinjeno je jako mnogo posla u veoma kratkom vremenskom intervalu, te iako je vježba tek na sredini oni su već uveliko koncentrisani na povratak učesnika vježbe u svoje zemlje.