Združeni napor

Završetak vježbe „Združeni napor 2009“

18.9.2009

Nakon malo više od dvije sedmice trajanja, najveća i najpoznatija vježba sigurnosne saradnje u oblasti komunikacijskih i informacionih sistema (KIS) na svijetu, „Združeni napor 2009“, zvanično je završena 17.09.2009. godine u kasarni „Kozara” u Banja Luci.

Nakon malo više od dvije sedmice trajanja, najveća i najpoznatija vježba sigurnosne saradnje u oblasti komunikacijskih i informacionih sistema (KIS) na svijetu, „Združeni napor 2009“, zvanično je završena 17.09.2009. godine u kasarni „Kozara” u Banja Luci. Više od 435 pripadnika iz 27 zemalja svijeta i zemlja domaćin BiH, imalo je mogućnost testiranja globalne telekomunikacijske interoperabilnosti, kritične za uspjeh brojnih dosadašnjih multinacionalnih operacija, kako na lokaciji kasarne „Kozara“, tako i na dvije isturene lokacije u Danskoj i Holandiji.

Program završetka vježbe je započeo dolaskom visoko pozicioniranih civilnih i vojnih predstavnika zemalja učesnica vježbe „Združeni napor 2009“ (VIP osoba) u četvrtak, 16.09.2009.godine u Banja Luku. Zvanična večera povodom završetka vježbe upriličena je u hotelu „Bosna“ u Banja Luci. Ovo je bila prilika ne samo za razmjenu informacija već je poslužila kao platforma za razvijanje međunarodnih kontakata.

Protokol završetka vježbe je nastavljen narednog dana kada su sve zemlje učesnice, pod pratnjom vojnog orkestra, prodefilovale i postrojile se ispred bine. Zvaničnici i gosti, koji su se obratili prisutnima, posebno ministar odbrane BiH te admiral Stavridis, komandant Komande snaga SAD za Evropu, istakli su više nego pozitivne impresije o onom što su vidjeli te su pohvalili odličan rad svih učesnika i tima za pripremu i podršku vježbe.

Postignuti rezultati će svakako poslužiti kao osnov za planiranje i realizaciju „Združenog napora 2010“.

Po završetku programa zvaničnog zatvaranja vježbe, organizovan je tradicionalni „roštilj učesnika“. Vazduh kasarne „Kozara“ ispunili su različiti mirisi specijaliteta koje su spremali učesnici vježbe te nudili piće i hranu karakterističnu za zemlje iz kojih su došli. Svi su uživali u opuštenoj atmosferi, zadovoljno se opuštajući nakon uspješno okončane vježbe.