Združeni napor

Dužnosnici NATO Štaba prisustvovali ceremoniji zatvaranja vježbe “Združeni napor 2009” i posjetili jedinice OS BiH

19.9.2009

Dužnosnici NATO Štaba gosp. Frank Boland i gosp. Rok Kosirnik prisustvovali su ceremoniji zatvaranja vježbe „Združeni napor 2009“ i posjetili jedinice OS BiH.

Kada su dužnosnici NATO-a bili pozvani da prisustvuju Danu uglednih posjetilaca i ceremoniji zatvaranja vježbe „Združeni napor 2009“, izrazili su želju da tom prilikom posjete i neke jedinice OS BiH.
Poznavajući način na koji NATO razmišlja i djeluje, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su im pripremili i prezentirali vema ambiciozan plan za samo jedan dan, 17. septembra 2009.
Stoga su, pored prisustva ceremoniji, dužnosnici NATO Štaba gosp. Frank Boland i gosp. Rok Kosirnik (iz DPP-a) posjetili i nekoliko jedinica i lokacija Oružanih snaga BiH, te održali vrlo važne sastanke i diskusije sa pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Tokom jednodnevne posjete, obezbjeđenim helikopterskim prevozom, posjetili su Drugi helikopterski skvadron u Rajlovcu (Sarajevo), Centar za obuku i doktrinu u Travniku, Brigadu vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane u Banja Luci, 6. pješadijsku brigadu u Banja Luci, te Komandu logisitke u Doboju.

Tokom ceremonije susreli su se sa ministrom odbrane gosp. Cikotićem, zamjenicom ministra odbrane gđom. Pendeš, te mnogim drugim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine, NATO-a i drugih zemalja.
Pored toga, imali su sastanak sa zamjenikom ministra odbrane, gosp. Marjancem i pomoćnicima ministra gosp. Ahmetom H.Omerovićem i gosp. Zoranom Šajinovićem, a vezano za dokument Pregled odbrane.
Ovakva posjeta im puno pomaže da dobiju bolji uvid u strukturu OS BiH, njihovo funkcioniranje, probleme i potrebe za promjenom, kao i sveukupnu spremnost Bosne i Hercegovine za put ka euroatlantskim integracijama.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba