SPP NG Maryland-BiH

Predstavnici MO i OS BiH i Nacionalne garde Marylanda posjetili Vanjskotrgovinsku komoru BiH, Opću bolnicu „Abdulah Nakaš“ i Ured gradonačelnice Sarajeva

20.6.2023

Predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajorom Ivicom Jerkićem, i delegacija Nacionalne garde Marylanda, na čelu sa komandanticom Nacionalne garde Marylanda generalmajorom Janeen Birckhead, u ponedjeljak 19. juna 2023. godine, posjetili su Vanjskotrgovinsku komoru BiH, Opću bolnicu „Abdulah Nakaš“ i Ured gradonačelnice Sarajeva.

General Birckhead se nalazi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u povodu 20. godišnjice Programa državnog partnerstva (SPP) Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland. Na osnovu pisma namjere, koje je ministar Helez uručio predstavnicima američke savezne države Maryland pri nedavnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, a na iskustvima uspješne saradnje Oružanih snaga BiH i NG Marylanda sada se razmatraju modaliteti proširenja te saradnje i na civilni sektor.

Tokom posjete Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VKT BiH), dopredsjednik Komore, Vjekoslav Vuković, prezentirao je privredne potencijale i vanjskotrgovinsku razmjenu BiH. Izrazio je želju za uspostavljanjem i unapređenjem civilne saradnje, kao što je uspostavljena i vojna, te se zahvalio Vladi SAD-a na pruženoj finansijskoj i tehničkoj podršci.

U Općoj bolnici „Abdulah Nakaš“, proces razvoja bolnice predstavila je prof. dr. Azra Husić-Selimović. Također, razmatrane su mogućnosti za razvoj saradnje na polju transplantacije organa, budući da je zdravstvo Marylanda po tom pitanju jedno od vodećih u SAD-u.

Na kraju dana delegaciju iz Marylanda ugostila je gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić. Ona je iskoristila priliku za razgovor o uspostavljanju saradnje između glavnih gradova BiH i Marylanda, Sarajeva i Annapolisa.

Pored svečanog prijema u zgradi Vijećnice, gradonačelnica Karić je za delegaciju iz Marylanda upriličila i šetnju Baščaršijom.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA