SPP NG Maryland-BiH

Dvadeset godina prijateljstva: Delegacija MO i OS BiH na prijemu kod guvernera u Marylandu, posjetili Ratni koledž i prisustvovali vježbi

17.11.2023

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na čelu sa generalmajorom Ivicom Jerkićem, prisustvovala je svečanom prijemu povodom 20. godišnjice saradnje američke savezne države Maryland sa Bosnom i Hercegovinom te 30. godišnjice saradnje sa Estonijom u okviru Programa državnog partnerstva. Prijem je organizirao guverner američke savezne države Maryland, gosp. Wes Moore, 16. novembra 2023. godine u gradu Annapolisu.

Tokom svog obraćanja guverner Moore odao je priznanje partnerskim stranama na sveukupnom doprinosu kao i posvećenosti za očuvanje, njegovanje i unapređenje partnerskih odnosa te čestitao svim prisutnim na ovom značajnom jubileju. Komandantica Nacionalne garde američke savezne države Maryland (NGMD) generalmajor Janeen Birckhead osvrnula se na značajna dostignuća i rezultate dugogodišnje bilateralne vojne saradnje te naglasila odlučnost i spremnost NGMD za dodatno unapređenje vojne saradnje koja se ogleda kroz izgradnju kapaciteta i operativnih sposobnosti pripadnika i jedinica OS BiH.

Na skupu se obratio i general OS BiH Ivica Jerkić koji je iskazao zahvalnost civilnom i vojnom rukovodstvu Marylanda i Nacionalne garde Maryland na kontinuiranoj podršci i privrženosti u izgradnji iskrenog i uspješnog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, koje traje već 20 godina i koje je od krucijalne važnosti u pozicioniranju Bosne i Hercegovine kao kredibilnog partnera i kandidata za punopravno članstvo u EU i NATO.

Tokom svečanog prijema potpisan je Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajeva i Grada Annapolisa, kojim se po prvi put uspostavljaju prijateljske veze između jednog grada iz BiH sa gradom u Marylandu, te stvaraju pretpostavke za saradnju u oblastima koje će biti od obostrane koristi. Prisutnim zvanicama na skupu, putem video linka, obratila se i gradonačelnica Grada Sarajeva, gđa. Benjamina Karić, koja je posredstvom MO BiH bila inicijator uspostavljanja pomenute saradnje između glavnih gradova.

Tokom drugog dana službene posjete, delegacija MO i OS BiH posjetila je i Ratni koledž kopnenih snaga SAD u mjestu Carlisle, američka savezna država Pennsylvania te ujedno obišla i pripadnika OS BiH, pukovnika Enisa Herića, koji je jedan od 75 međunarodnih polaznika koji trenutno pohađaju ovu prestižnu vojno-obrazovnu instituciju. Tokom posjete Ratnom koledžu, delegacija MO i OS BiH je održala sastanke sa vojnim rukovodstvom Ratnog koledža, na čelu sa komandantom generalmajorom David C. Hillom i nastavnim kadrom.

Također, delegacija MO i OS BiH je 15. novembra  prisustvovala kombiniranoj i zajedničkoj integracijskoj vježbi bliske zračne podrške sa bojevim gađanjem pod nazivom „Dagger Strike ‘23“.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA