SPP NG Maryland-BiH

15 GODINA DRŽAVNOG PARTNERSKOG PROGRAMA BOSNE I HERCEGOVINE I SAVEZNE DRŽAVE MАRYLAND

9.11.2018

State Partnership Program (SPP) Državni partnerski program Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država uspostavljen je 1993. godine i trenutno obuhvata više od 40 partnerstava širom svijeta. SPP je uspostavljen kao novi oblik saradnje između SAD i novo uspostavljenih demokratija u Centralnoj i Istočnoj Evropi kao i bivšem Sovjetskom Savezu. Preko programa SPP ostvaruje se povezanost saveznih država SAD sa partnerskim državama kroz širok spektar saradnje na polju vojnih i civilno-vojnih aktivnosti. Program partnerstva naglašava civilno-vojnu saradnju kao i civilni nadzor/kontrolu nad oružanim snagama. U Programu državnog partnerstva učestvuju građani - vojnici nacionalnih gardi različitih država SAD-a u uspostavljanju trajnih, međuljudskih odnosa sa vojnim osobljem - građanima država partnera. Ovaj program, kroz svoje faze saradnje, počinje od saradnje „Vojska-Vojsci”, zatim „OS - Civilne strukture” i na kraju „Civilne strukture - Civilne strukture”. Dosadašnja iskustva zemalja, koje su pristupile Programu, pokazuju da je implementacija počinjala kao jednostavni odnos vojske prema vojsci, a da su se razvijali u obliku asocijacija koje su obuhvatale skoro svaki aspekt društva.

Program SPP-a vodio je do partnerstva gradova, razmjene studenata, naučne saradnje i poslovnih veza.

Kroz ove aktivnosti omogućava se širenje u oblastima poslovanja, finansiranja i edukacije, što omogućava rast standarda ljudi i sveukupni prosperitet stanovništva.

Također, pružaju se uslovi za postizanje potpunih političkih i vojnih reformi koje bi mogle uticati na učvršćivanje državne sigurnosti i regionalnog mira. Široko polje saradnje sa zemljama partnerima je istinska snaga programa.

Partnerstvo između BiH i Marylanda datira od 2003. godine i uspostavljeno je kako bi se povećalo razumijevanje i interoperabilnost između vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH, te pružila pomoć i podrška demokratskim institucijama i državnim organima BiH.

Program se implementira kroz posjete vojnih delegacija NG Marylanda Oružanim snagama BiH, kao i posjete pripadnika OS BiH i predstavnika MO BiH državi Maryland, radi „upoznavanja“ sa djelovanjem NG Maryland, učešća u vježbama i učešća u aktivnostima van BiH pod okriljem programa „Vojska – Vojsci” (Mil - to - Mil).

U tom smislu, Maryland ima ključnu ulogu na međunarodnom polju u pogledu podrške demokratiji, ohrabrenja tržišne ekonomije i promovisanja regionalne saradnje i stabilnosti.

Kao znak izuzetne saradnje u ovoj oblasti na nivou vojski i MO razmijenjeni su oficiri za vezu koji planiraju, provode i prate realizaciju Programa državnog partnerstva (SPP). Važno je napomenuti da je Bosna i Hercegovina tokom 2011. godine prva od 65 partnerskih zemalja koja je uspostavila oficira za vezu sa saveznom državom Mаryland što je rezultiralo značajnijim razvojem unapređenja SPP programa.

Konstantan porast broja planiranih i realizovanih aktivnosti ukazuje na veoma aktivnu saradnju između Bosne i Hercegovine i Nacionalne garde Marylanda i isti cijenimo kao koristan instrument za povećanje interoperabilnosti Oružanih snaga BiH sa NATO, a pomoć i podrška koju Nacionalna garda Marylanda pruža, kroz State Partnership Program, doprinosi i dugoročnoj stabilnosti u BiH.

U narednom periodu očekujemo da će saradnja kroz SPP osigurati i doprinijeti povećanju operativnih sposobnosti OS BiH, jer je usmjeren na otklanjanju identifikovanih nedostataka na taktičkom i operativnom nivou i time ubrzati dostizanje interoperabilnosti sa NATO-om na strateškom nivou.

Kao rezultat plodonosne saradnje između BiH i Nacionalne garde Marylanda u BiH, u toku su pripremne aktivnosti za obilježavanje 15 godina uspješne saradnje koja se konstantno razvijala i koja je doprinijela unapređenju operativnih sposobnosti i povećanju interoperabilnosti OS BiH sa NATO-om.

Krajem mjeseca novembra očekujemo posjetu generalmajora Linde Singh, komandantice NG Marylanda, sa visokom delegacijom NG Marylanda koja će biti prisutna na ceremoniji obilježavanja 15 godina saradnje između BiH i NG Marylanda, a tokom realizacije ove posjete članovi delegacije NG Maryland će prisustvovati obilježavanju Dana OS BiH.

Ranije, generalica Singh je bila u šestodnevnoj posjeti u BiH, od 22. do 28. juna 2018. godine, i tom prilikom se sastala sa najvišim predstavnicima MO i OS BiH. Za vrijeme posjete BiH, generalmajor Linda Singh je posjetila nekoliko gradova u BiH: Trebinje, Mostar, Međugorje, Jablanica, Travnik, Vitez i Sarajevo. Tokom boravka u Sarajevu generalica Singh je prisustvovala ceremoniji dodjele priznanja učesnicima „Best Warrior“ takmičenja, održanom u SAD-u.

10 FOTO GALERIJA