SPP NG Maryland-BiH

Svečanost u povodu obilježavanja 15 godina Državnog partnerskog programa između Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland

28.11.2018

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu 27. novembra 2018. godine organizirana je svečanost u povodu obilježavanja 15 godina Državnog partnerskog programa između Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland.

Domaćin ove svečanosti bile su ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nj.E. Maureen Cormack.

Svečanosti su pored ministrice odbrane BiH i ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Nj.E. Maureen Cormack, prisustvovali i zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, njegovi zamjenici generali Jerkić i Knežević, komandantica Nacionalne garde Marylanda generalmajor Linda Singh sa delegacijom Nacionalne garde Marylanda, pomoćnici ministra odbrane, generalski kor OS BiH, predstavnici zakonodavne vlasti u BiH, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić, predstavnik Komande snaga EUFOR-a u BiH, vojnodiplomatski predstavnici akreditirani u Bosni i Hercegovini, te značajan broj pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i drugi brojni gosti i zvanice.

Tokom svečane ceremonije prisutnim zvanicama su se obratili ministrica Pendeš, komandantica NGM generalica Singh i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

U svom obraćanju ministrica Pendeš je kazala da jubilej koji se obilježava ove godine predstavlja značajan događaj za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, te da je proteklih 15 godina saradnje kroz različite programe bio od izuzetne važnosti za našu instituciju, jer se kroz program ove saradnje jačaju kapaciteti i operativne sposobnosti OS BiH i čini ih se bližim i interoperabilnijima sa vojnim snagama naših prijatelja i partnera ne samo iz SAD-a, već i drugih zemalja članica NATO-a.

“Usvajajući znanja i vještine koje im prenose kolege iz SAD-a, naše Oružane snage svakim danom jačaju kompetencije, interoperabilnost i kompatibilnost sa NATO snagama. Dokaz tome bilo je upućivanje naših vojnih policajaca 2013. godine na zajedničke dužnosti sa pripadnicima Nacionalne garde Maryland u Afganistanu gdje su u potpunosti bili integrirani u sastav 115. bataljona Vojne policije Nacionalne garde Maryland”, kazala je u svom obraćanju ministrica Pendeš.

Ministrica je istakla da je samo kroz programe vojska-vojsci (Mil to Mil) i IMET, zajedničkom obukom i edukacijom, preko 7000 pripadnika OS BiH i Ministarstva odbrane BiH imalo benefite od saradnje po državnom partnerskom programu, a da podrška SAD-a nije izostala ni u našim prioritetnim projektima kao što je modernizacija kojom nastojimo ostvariti našu ambiciju, da imamo male ali kredibilne, dobro opremljene i osposobljene Oružane snage, spremne za odbranu BiH i njenih državljana od vanjskog vojnog napada, te u miru - spremne pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge nesreće, protuminsko djelovanje i operacije podrške miru u inostranstvu.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je, govoreći o saradnji sa Nacionalnom gardom Marylanda, kazao da su naši pripadnici kroz ovaj program saradnje stekli izuzetno vrijedna iskustva, unaprijedili svoje vojničke sposobnosti, postali prepoznatljivi po svom uspjehu i profesionalizmu u procesu obuke, osposobljavanja i interakcije sa pripadnicima NGM, ali ostalim koji sarađuju sa ovom američkom saveznom državom i njenom Nacionalnom gardom.

“Kao produkt saradnje OS BiH i Nacionalne garde Maryland, došlo je i do realizacije obnove školskih objekata i vrtića u BiH, čime se ovo partnerstvo proširilo i na saradnju sa lokalnim zajednicama u BiH”, kazao je general Mašović u svom obraćanju.

General Mašović je, također, izrazio uvjerenje da će partnerstvo između Nacionalne garde Marylanda i OS BiH, dostići još veći stepen i da će postojeći Državni partnerski program obuhvatiti saradnju koja će se reflektirati kroz partnerstva između gradova, razmjene studenata, i drugih vidova naučne saradnje, ali i uspostavljanja uspješnih poslovnih veza između BiH i države Maryland.

Generalica Singh je u svom obraćanju pohvalno govorila o dosadašnjoj dugogodišnjoj saradnji sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, istakla uspjehe pripadnika OS BiH koji su prošli brojne programe, a čiju je realizaciju osigurala Nacionalna garda Marylanda, te je ovom prilikom istakla “da smo jači zajedno nego odvojeno, a partnerstvo sa Marylandom je duboko u našim srcima”.

Komandantica Singh je kazala i da je “građenje partnerstva kroz izazove nešto što će duže trajati, jer takvo partnerstvo podrazumijeva viziju, san i što god se u takvom ambijentu uradi, vodi napretku i jačanju veza među učesnicima ove prijateljske saradnje.” Ona je istakla kako je ponosna na ono što je do sada postignuto u smislu saradnje, te da će ona u kapacitetu svojih mogućnosti i ingerencija u budućnosti i jače i više podsticati razvoj međusobnih prijateljskih i partnerskih veza sa institucijama odbrane u Bosni i Hercegovini.

Tokom svečane ceremonije obilježavanja 15 godina saradnje sa Nacionalnom gardom Marylanda, a u znak zahvalnosti za izuzetnu saradnju, izraženu želju za podrškom i pomoći našim oružanim snagama, generalici Singh su ministrica Pendeš i general Mašović uručili prigodne zahvalnice.

Program svečanosti, svojim umjetničkim i kulturno-zabavnim programom uveličali su Vojni orkestar Oružanih snaga BiH i USAFE band “Wings of Dixie” iz sastava Američke komande za Evropu.

Program obilježavanja 15 godina partnerstva BiH i Marylanda će biti nastavljen i u narednim danima, a o njegovom značaju i budućim perspektivama, generalica Singh će govoriti pripadnicima OS BiH u Tuzli i Bijeljini, kao i studentima Univerziteta u Tuzli i studentima Poslovne ekonomije u Bijeljini.

17 FOTO GALERIJA