SPP NG Maryland-BiH

Komandantica Nacionalne garde Marylandа generalmajor Linda Singh u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

28.11.2018

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik ministra Sead Jusić sa saradnicima razgovarali su 28. novembra 2018. godine sa komandanticom Nacionalne garde Maryland (NMG), generalmajorom Lindom Singh koja je predvodila delegaciju Nacionalne garde Marylanda.

U delegaciji su bili brigadna generalica April Vogel, brigadna generalica Janeen Birckhead, vojni ataše SAD-a u BiH pukovnik Michael Tarquinto i predstavnici Odjela za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a koje je predvodio pukovnik Corey Shea.

Razgovaralo se o saradnji Nacionalne garde Marylanda i MO i OS BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), Programa vojska-vojsci, kao i o načinima i modalitetima nastavka i proširenja saradnje u narednom periodu.

Ministrica Pendeš se u ime MO i OS BiH zahvalila komandantici NMG na podršci i saradnji, uz uvjerenje da će se ista nastaviti i u narednom periodu u oblastima koje će dodatno koristiti osposobljavanju pripadnika OS BiH za njihove trenutne i buduće misije.

Također, ministrica Pendeš je upoznala goste o trenutnim aktivnostima MO i OS BiH, sa posebnim naglaskom na potrebu što skorijeg aktiviranja MAP-a, kako bi se moglo otpočeti sa implementacijom dokumenta „Pregled odbrane“, čiji je sastavni dio i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

„Mir, sigurnost, stabilnost i ulaganja u BiH su prioritet za sve nas, kako za građane naše zemlje tako i za nosioce funkcija u BiH. Očekujem da će ovaj program saradnje u narednom periodu biti proširen i nadograđen, te predlažem da se, osim programa „Military to Military“ (Vojska – Vojsci), saradnja nastavi u pravcu civilno-civilne saradnje, što bi dodatno osnažilo partnerstvo između BiH i države Maryland, a javnost u BiH bi još više i značajnije prepoznala važnost ovog partnerstva i saradnje. Moguća saradnja u narednom periodu može biti na nivou akademskih zajednica, odnosno, sa univerzitetima u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla) gdje su i sjedišta kliničkih centara“, istakla je ministrica Pendeš.

Generalica Singh je pohvalila dosadašnji vid saradnje uz očekivanja da će se isti proširiti u narednom periodu. Iskazala je punu podršku programu realizacije planiranih aktivnosti za 2019. godinu, a koji se tiču obuke, razmjene iskustava i zajedničkih vježbovnih aktivnosti.

„Očekujem da u narednom periodu saradnju treba usmjeriti i u segmentu civilno-civilnog partnerstva, a plan je i da se u oblasti kibernetičkog izazova naprave određeni pomaci, te da BiH u tom smislu ima značajnu ulogu kada je u pitanju regionalni pristup ovoj problematici“, istakla je komandantica NG Marylanda.

Podsjećamo kako je savezna američka država Maryland petnaest godina država-partner Bosni i Hercegovini. Saradnja BiH i SAD-a kroz Program M2M (Military to Military/Vojska - Vojsci) realizira se u cilju povećanja interoperabilnosti OS BiH sa OS SAD-a i pružanja pomoći i podrške demokratskim institucijama i državnim organima BiH. Partnerstvo dviju strana proteklih godina, uprkos brojnim izazovima na globalnoj svjetskoj sceni, nije smanjena.

Ured za odnose s javnošću  

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

29 FOTO GALERIJA