SPP NG Maryland-BiH

Komandantica Nacionalne garde Marylanda Linda Singh u posjeti 5. pbr OS BiH i Univerzitetu Tuzla

30.11.2018

U sklopu obilježavanja 15 godina državnog partnerstva i saradnje između Bosne i Hercegovine i Marylanda SAD, 29. novembra 2018. godine, komandantica Nacionalne garde Marylanda generalmajor Linda Singh sa saradnicima posjetila je 5. pješadijsku brigadu OS BiH na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave“ Živinice.

Komandanticu Nacionalne garde Marylanda na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice primio je komandant 5. pbr OS BiH brigadir Emir Kliko sa saradnicima. Kroz informativni brifing pomoćnik načelnika Štaba za operacije i obuku 5.pbr OS BiH pukovnik Toni Mišić je delegaciju Nacionalne garde Marylanda upoznao o trenutnim aktivnostima 5. pbr OS BiH, s posebnim naglaskom na buduće aktivnosti.

Nakon informativnog brifinga o 5. pbr OS BiH, razgovaralo se o saradnji Nacionalne garde Marylanda i OS BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), Programa vojska-vojsci, kao i o načinima nastavka i proširenja saradnje u narednom periodu.

Generalica Singh je pohvalila dosadašnji vid saradnje uz očekivanja da će se isti proširiti u narednom periodu. Iskazala je punu podršku programu realizacije planiranih aktivnosti za 2019. godinu, a koji se tiču obuke, razmjene iskustava i zajedničkih vježbovnih aktivnosti.

Komandant 5. pbr OS BiH brigadir Kliko zahvalio se komandantici NMG na podršci i saradnji, uz uvjerenje da će se ista nastaviti i u narednom periodu, naglasivši da iskustva stečena kroz Program državnog partnerstva vojska-vojsci će zasigurno koristiti pripadnicima OS BiH u izvršenju trenutnih i budućih zadataka.

U sklopu posjete, gosti su imali priliku pogledati dio obuke za razvoj vođa koja ze realizira na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

Nakon posjete 5. pbr, komandantica Nacionalne garde Marylandа SAD-a Linda Singh i komandant 5. pješadijske brigade OS BiH Emir Kliko su posjetili Filozofski fakultet u Tuzli, gdje su studentima održali predavanje na temu: Značaj državnog partnerstva i saradnje između Bosne i Hercegovine i Marylanda.

Info - 5. pbr

15 FOTO GALERIJA