SPP NG Maryland-BiH

U Pazariću održana selekcija učesnika takmičenja „Best Warrior“ u Marylandu

5.2.2019

Finalna selekcija pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji će u martu 2019. godine učestvovati na vojnom takmičenju „Best Warrior“ u američkoj saveznoj državi Maryland, održana je 5. februara 2019. godine u Centru za osnovnu obuku u Pazariću.

Trinaest pripadnika OS BiH, među kojim je i jedna žena, oprobali su se u nekoliko vojničkih disciplina, da bi se odredila osnovna i rezervnа ekipa koja će predstavljati OS BiH na ovom takmičenju Nacionalne garde Maryland. Takmičarsku ekipu će činiti jedan oficir, jedan podoficir i jedan vojnik, uz koje će biti i jedan koordinator.

„Ovo će biti četvrti put da na takmičenju Best Warrior u Marylandu učestvuje ekipa iz OS BiH“, kazao je u Pazariću zastavnik I klase Mario Bagarić koji je odgovoran za pripremu i upućivanje takmičara. „Uz pripadnike Nacionalne garde Marylanda na ovom događaju učestvuju i vojnici iz Estonije. Do sada smo uvijek mogli biti ponosni na postignute rezultate te jednako očekujemo i ove godine.“

Kandidati za takmičenje Best Warrior oprobali su se u fizičkoj spremi, kroz vježbe trbušnjaka, sklekova i trčanja, kao i navigaciji u prirodi. Također su testirani i u znanju engleskog jezika.  

Po odabiru osnovne ekipe i dolasku u Maryland, takmičari provedu nekoliko dana u pripremi za samo takmičenje, koje obično traje dva dana.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA