SPP NG Maryland-BiH

Realizacija događaja iz Programa održivog partnerstva sa Nacionalnom gardom Maryland na temu „Osiguranje informacije: Enkripcija podataka“

18.2.2019

U Domu OS BiH u Sarajevu od 18. do 22. februara 2019. godine održava se radionica iz domena cyber sigurnosti, a na temu „Osiguranje informacije: Enkripcija podataka/Information assurance: Data Encrypt“.

Prema planu realizacije događaja M2M „Osiguranje informacije: Enkripcija podataka“, uz skromnu ceremoniju otvorena je radionica u Domu OS BiH. Radionicu je otvorio brigadir Željko Drljača, načelnik Uprave za komunikacije i informatičke sisteme ZŠ OS BiH. Brigadir Drljača je prigodnim riječima pozdravio sve prisutne, i u obraćanju zahvalio naporima predstavnika savezne države Maryland (NG Maryland) u pomoći koju kontinuirano pružaju OS BiH u obučavanju iz domena cyber sigurnosti.

Tokom radionice planirano je da se pomogne OS BiH u smislu upoznavanja sa cyber opasnostima, preduzimanju određenih mjera i postupaka na osiguranju Sistema KIS-a OS BiH i nadzora nad sistemom. Zajednički štab OS BiH, na čelu s odgovornim menadžmentom prepoznao je opasnosti cyber prijetnji u BiH i mogućnosti tih prijetnji, ali i izloženosti napadima koji mogu da blokiraju ključnu infrastrukturu (elektro privredu, vodoprivredu, komunikacije...), a time neposredno i OS BiH. Time se prepoznaje obaveza OS BiH, u smislu pripreme i obučavanja na zajedničkoj borbi protiv cyber opasnosti svih imalaca IT infrastrukture, a poseban akcenat usmjeren je na organizaciju i način upravljanja, cyber reakciju i procedure koje u osnovi neposredno zavise, pored personala, od postojećih hardverskih i softverskih rješenja i politika primjene.

Kao zaključak može se reći da, pored potrebe obučavanja personala, postoji potreba saradnje svih imalaca IT sistema u cilju koordinacije i razmjene iskustva i resursa, jačanja opće svijesti o cyber opasnosti na svim nivoima – sigurnosne politike, potreba jačanja personala namijenjenog u borbi i odvraćanju od cyber aktivnosti - formiranje posebnih jedinica (CIRT) kao i ulaganje u softverska i hardverska rješenja što čini potrebu izdvajanja znatnih budžetskih sredstava.

Info - ZŠ OS BiH

9 FOTO GALERIJA