SPP NG Maryland-BiH

Pomoć eksperata Nacionalne garde Maryland razvoju u oblasti odnosa s javnošću u MO i OS BiH

19.4.2019

U Domu OS BiH u Sarajevu, od 8. do 17. aprila 2019. godine, realizirani su ekspertski razgovori o Strateškom komuniciranju, razvoju odnosa s javnošću u MO i OS BiH te obuka iz oblasti odnosa s javnošću u MO i OS BiH za komandante brigada i bataljona.

Ova radionica je realizirana u okviru Mil to Mil (Vojska-Vojsci) programa, a u sklopu Državnog partnerskog programa (State Partnership Program - SPP) između BiH i savezne američke države Maryland. Događaj pod nazivom “PAO Messaging During Mil Operation”  realiziran je uz podršku Ureda za odnose s javnošću MO BiH, Zajedničkog štaba OS BiH i Odjela za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH.

Realizaciji ekspertskih razgovora o Strateškom komuniciranju i razvoju odnosa s javnošću u MO i OS BiH prisustvovali su oficiri za civilno-vojnu saradnju i oficiri za odnose s javnošću OS BiH, koji su zajedno sa ekspertima iz Nacionalne garde Maryland, razmijenili iskustva i usvojili nova znanja i dobre prakse u oblasti odnosa s javnošću.

Pored navedenog, razgovaralo se i o elementima strateškog komuniciranja, unapređenju ove oblasti, izradi planova strateškog komuniciranja, a bilo je riječi i o budućim planovima saradnje, edukaciji kadrova u kapacitetima za obuku SAD-a i NGM. Posebni razgovori su se vodili o unapređenju strukture i pozicioniranja odnosa s javnošću u MO i OS BiH.

Događaj je planiran kako bi se kroz ovaj vid saradnje dodatno ojačali kapaciteti OS BiH u ovoj oblasti, kao i saradnja po ovom pitanju.

Partnersku delegaciju iz Nacionalne garde Maryland predvodio je brigadir Charles N. Kohler.

Info – ZŠ OS BiH

8 FOTO GALERIJA