SPP NG Maryland-BiH

Priznanja najspremnijim vojnicima na oproštajnoj posjeti komandantice Nacionalne garde Marylanda

25.6.2019

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima razgovarali su u ponedjeljak, 24. juna 2019. godine, sa komandanticom Nacionalne garde Maryland (NGM) generalmajoricom Lindom Singh, koja je na čelu delegacije NGM od 21. do 26. juna 2019. godine u oproštajnoj posjeti našoj zemlji.

Američka savezna država Maryland 16 godina je partner Bosni i Hercegovini po Državnom partnerskom programu (SPP) saradnje BiH i SAD-a. Program se realizira u cilju povećanja interoperabilnosti OS BiH s OS SAD-a i pružanja pomoći i podrške demokratskim institucijama i državnim organima BiH. General Singh je zahvalila svojim domaćinima na uspješnoj saradnji u vremenu dok je ona bila na čelu NGM te najavila da će se jednakim entuzijazmom saradnja nastaviti još dugi niz godina.

Zamjenik ministra Jusić se zahvalio odlazećoj komandantici NMG na svoj podršci i saradnji. On je istakao da je samo kroz programe saradnje, zajedničkom obukom i edukacijom, preko 7.000 pripadnika OS BiH i Ministarstva odbrane BiH imalo koristi od saradnje po Državnom partnerskom programu, a da podrška SAD-a nije izostala ni u prioritetnim projektima kao što je modernizacija, kojom nastojimo ostvariti našu ambiciju, da imamo male ali kredibilne, dobro opremljene i osposobljene oružane snage, spremne za odbranu BiH i njenih državljana od vanjskoga vojnog napada, te u miru - spremne pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge nesreće, protivminsko djelovanje i operacije podrške miru u inostranstvu.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je kazao da su naši pripadnici kroz ovaj program saradnje stekli izuzetno vrijedna iskustva, unaprijedili svoje vojničke sposobnosti, postali prepoznatljivi po svom uspjehu i profesionalizmu u procesu obuke, osposobljavanja i interakcije s pripadnicima NGM.

Također, u Domu OS BiH delegacija NGM je učestvovala na ceremoniji dodjele priznanja pripadnicima OS BiH koji su se u martu ove godine u Marylandu takmičili na međunarodnom takmičenju za najspremnijeg vojnika „Best Warriror“. Priznanja su uručena potporučniku Farisu Sitniću iz Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane, vodniku Stefanu Bećareviću iz 4. pješadijske brigade (4. pbr) i kaplaru Jasminu Suljiću iz 6. pbr OS BiH.

Prilika je iskorištena da se priznanja dodijele i pripadnicima OS BiH koji su u maju učestvovali na vojničkom takmičenju u Republici Hrvatskoj. Ondje se posebno iskazala vojnik I klase Gordana Aleksić Janković iz Brigade taktičke podrške, koja je među 10 takmičarki zauzela drugo mjesto i među ženama bila najbolja u konkurenciji gostujućih oružanih snaga. Zapaženi rezultat u Hrvatskoj su postigli poručnik Igor Emkić iz 5. pbr, vodnik Stefan Bećarević iz 4. pbr i vodnik Matija Ivaković iz 6. pbr OS BiH. 

Uz generala Mašovića i generala Singh dodjeli priznanja prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, vojni ataše SAD-a u BiH pukovnik Michael Tarquinto i vojni ataše Republike Hrvatske u BiH brigadir Marin Gregorović.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

15 FOTO GALERIJA