Poplave i odbrana

Timovi za Civilno-vojnu saradnju OS BiH i LOT timovi EUFOR-a zajednički djeluju na područjima pogođenim elementarnim nepogodama

28.5.2014

U sklopu priprema za zajedničku DISTEX (Disaster Exercise) vježbu OS BiH i EUFOR-a, „Zajednički napor 14“/ „Joint Effort 14“, koja će biti realizirana u periodu od 02. do 13. juna 2014. godine, 28. maja 2014. godine, 5. pješadijska brigada OS BiH uputila je na područja pogođena elementarnim nepogodama pet timova za Civilno-vojnu saradnju iz sastava OS BiH.

Navedeni timovi će u koordinaciji sa LOT timovima EUFOR-a iz Tuzle, Brčkog, Doboja, Zavidovića i Zenice obići područja pogođena elementarnim nepogodama (poplave/klizišta), te u koordinaciji sa lokalnim autoritetima civilne vlasti razgovarati o konkretnim projektima i zajedničkom djelovanju CZ i OS BiH na sanaciji područja pogođenih elementarnim nepogodama.

Ne čekajući te aktivnosti komande i jedinice 5.pbr su nastavile aktivnosti na podršci i pomoći na ugroženim područjima. Tako je u općini Tuzla angažirano 40 pripadnika na sanaciji klizišta kojih je u ovoj općini preko 1.300.

Sa zamjenikom načelnika općine Šekovići, gospodinom Slavišom Mrkajićem, održan je radni sastanak na kojem je gospodin Mrkajić prezentirao prioritetne zahtjeve za angažiranjem pripadnika OS BiH. Ti zahtjevi se uglavnom odnose na problem vodosnabdijevanja, tj. sanaciju oštećenja vodovodne mreže. U tom smislu, naša brigada će, već sutra, u ovu općinu uputiti jednu cisternu koja će stanovnicima Šekovića dopremiti pitku vodu. Ova aktivnost će se u Šekovićima odvijati svaki drugi dan, jer istu aktivnost, odnosno dopremanje pitke vode trenutno vršimo i stanovnicima dijelova općine Sapna.

Info- 5. pbr