Poplave i odbrana

Pripadnici Oružanih snaga BiH su pokazali vrhunsku obučenost, hrabrost i spremnost prilikom pružanja pomoći civilnom stanovništvu

28.5.2014

Na konferenciji za medije održanoj 28.05.2014. godine u Domu OS BiH u Sarajevu povodom uspješno obavljene misije pomoći civilnom stanovništvu u BiH, ministar odbrane Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč prezentirali su rezultate angažovanja Oružanih snaga BiH za vrijeme i nakon trajanja katastrofalnih poplava, kao i planove za angažman Oružanih snaga BiH na saniranju posljedica ove katastrofalne nesreće.

Osim najviših predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, pres konferenciji je prisustvovao i jedan manji broj najistaknutijih pripadnika Oružanih snaga BiH koji su svojim direktnim akcijama, hrabrošću i požrtvovanošću učestvovali u spašavanju civila za vrijeme poplava.

Ministar Osmić je u svom obraćanju istakao da su Oružane snage BiH nesebično i sa svim raspoloživim resursima odgovorile na kriznu situaciju izazvanu poplavama. “Taj naš angažman nije bio samo zbog činjenice da OS BiH imaju zakonsku obavezu da to čine, nego i zbog osjećaja odanosti i odgovornosti prema svim građanima kojima je pomoć potrebna. Koristeći sve raspoložive resurse, naši pripadnici su spašavali civile u svim ugroženim područjima širom BiH, pri čemu su bili izloženi velikim naporima i rizicima, a u isto vrijeme neki od njih su i sami bili direktno pogođeni ovim nedaćama. Kontinuirano dobijamo pohvale od predstavnika vlasti u BiH, Predsjedništva BiH, Vijeća ministara  BiH, Međunarodne zajednice u BiH, građana širom Bosne i Hercegovine i medija.  Također, Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pohvalio je angažman Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u ovoj kriznoj situaciji“, naglasio je ministar Osmić.

Napominjući da je naš angažman bio u skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine: Maglaj, Šekovići, Srebrenik, Doboj-jug, Doboj, Milići, Vukosavlje, Travnik, Zenica, Bijeljina, Žepče, Kalesija, Petrovo, Banja Luka, Sarajevo, Zenica, Bihać, Živinice, Srebrenica, Brčko, Odžak, Orašje, Tuzla, Šamac, ministar Osmić je posebno istakao da su naši piloti i posade helilkoptera spašavali ugrožene kada to po svim pravilima nije moglo da se izvede, da su pripadnici OS BiH  čamcima spašavali civile u okolnostima velikih bujica, danonoćno i pod kišom punili vreće sa pijeskom u cilju pravljenja nasipa za zaštitu, a inžinjerijski i transportni kapaciteti su bili na raspolaganju 24 sata. „Ovaj požrtvovani i odlučni angažman Oružanih snaga BiH, bio je ključni faktor koji je doprinio sprečavanju većeg broja žrtava i veće materijalne štete“, istakao je ministar Osmić. Pripadnici Oružanih snaga BiH su u mnogim situacijama izložili svoje živote, kako bi spasili ugrožene živote građana Bosne i Hercegovine. Nama je žao što naš ljudski potencijal nije maksimalno iskorišten zbog nedostatka modernije opreme, a stručni, profesionalni i ljudski faktor nikada sa naše strane nije došao u pitanje.

Ministar je istakao i dobru saradnju sa Centrom za krizne situacije Ministarstva sigurnosti BiH, saradnju sa entetskim ministarstvima unutarnjih poslova, Vladom Brčko distrikta, civilnom zaštitom i svim agencijama za zaštitu i spašavanje civila.

Na kraju, ministar je naglasio da se аktivnosti pripadnika Oružanih snaga BiH ne završavaju, jer “predstoji nam sanacija terena, izgradnja putne i vodovodne infrastrukture, nastavak aktivnosti deminiranja i istovremeno predstoje nam obaveze u okviru NATO integracionog procesa.”

Oružane snage BiH su još jednom pokazale da su nezamjenljiv faktor unutarnje stabilnosti u BiH, afirmisale su se i dokazale da doprinose globalnoj sigurnosti kroz operacije podrške miru i pružaju maksimalan doprinos u operacijama deminiranja i pomoći lokalnoj zajednici, te je na osnovu svega izrazio nadu će NATO ubrzati proces približavanja Bosne i Hercegovine ovom savezu.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč iznio je podatke o ukupnom angažmanu Oružanih snaga BiH, od 14. do 27. maja, te napomenuo da je preko Operativno-komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH pomoć tražena za ukupno 37 općinа u kojima su Oružane snage BiH izvršavale zadatke na pružanju pomoći civilnim strukturama i stanovništvu,   i to 20 u FBiH,  16  u Republici Srpskoj i u Distriktu Brčko.

Također, iznio je planove za naredni period, a najznačajnije su: dodatne aktivnosti u oblasti odbrane od poplave, pomoć u saniranju putnih komunikacija i klizišta, transport hrane, vode i potrebnih materijala u nepristupačne predjele, privremeni smještaj i zbrinjavanje civilnog stanovništva na lokacijama OS BiH, pomoć sanitetskih i ABHO stručnih resursa civilnim strukturama, uklanjanje nanosa raznog materijala kao posljedica poplave, pomoć u stvaranju uslova za povratak stanovništva u svoje domove, pružanje pomoći u otklanjanju opasnosti od pomjerenih minskih polja.

General Jeleč je prisutne upoznao i da se odgađa vježba sa EUFOR-om „Dinamičan odgovor“, te se resursi namijenjeni za ovu vježbu preusmjeravaju na pomoć civilnom stanovništvu, te da će oko 400 pripadnika EUFOR-a, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga BiH učestvovati u pomoći civilnom stanovništvu.

Na kraju, predstavnicima medija su predstavljeni neki od najistaknutijih pripadnika Oružanih snaga BiH, kojima je odato priznanje za učešće u akcijama spašavanja civila tokom poplava i to: major Stjepan Brkić, major Edin Čizmić, major Nebojša Ivezić, pukovnik Dejan Pejičić, major Goran Miletić, pukovnik Mladen Dostanić, glavni narednik Jasmin Pjanić, vojnik Alen Pandur i brigadir Mario Andrić, major Anto Klaić, potporučnik Selver Topoljak.

Ured za odnose sa javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA